Românii din diaspora, în dialog deschis, la Primăria Bistriţa

Bocskai Eliza-Blanka

Prima discuţie dintre reprezentanţii diasporei şi administraţia locală bistriţeană a avut loc în prezenţa viceprimarului Cristian Marius Niculae.

            Întâlnirea a avut ca scop prezentarea situaţiei bistriţenilor din diaspora care se gândesc la întoarcerea în oraşul de provenienţă. Viceprimarul Cristian Niculae a vorbit despre aspectele care ar ajuta la procesul de  reintegrare a românilor din străinătate, despre faptul că Bistriţa are un mediu de afaceri deschis, proiectele de renovare a şase şcoli şi a două grădiniţe în următorii doi ani, printre care şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, proiectul introducerii autobuzului electric pe ruta Unirea-Viişoara, dar şi cel al construirii unor piste de biciclişti pe 29 de străzi din municipiu,  reabilitarea centrului istoric pentru păstrarea stilului medieval, al realizării unui parc de distracţii de nivel european în Unirea.

            Ambasadorii RePatriot –organizaţie care oferă consiliere pentru înfiinţarea de întreprinderi în România- au adus viziunea tinerilor recent întorşi: ,,Mare parte din media prezintă doar aspectele negative de acasă. Nu este totul aşa de negru. Într-adevăr, nici foarte roz, dar nu mai este ca acum 15 ani. ”, afirmă Nicolae Vasile Lupşa, antreprenor întors din Spania, după nouă ani, la Bistriţa.

            Adrian Sorcan, alt ambasador RePatriot, a înfiinţat platforma InfoBistriţa, modelul fiind website-ul unui oraş din Suedia.  Platforma furnizează  informaţii pentru cei care vor să se întoarcă. Lista cu medicii de familie, procesul înmatriculării unei maşini şi informaţiile în legătură cu educaţia din oraş sunt doar câteva elemente ale site-ului menit să păstreze informaţiile de acest fel la un loc.

            Conferinţa s-a arătat a fi de succes printre participanţi, ajungând la concluzia că ar fi util să se mai organizeze astfel de evenimente.

Comentarii

23/08/19 16:33
Vizitator

Acest Cristian Niculae, zis Wannabe cum deschide gura, cum debitează o prostie. El vorbeste despre preocuparea pentru atragerea de noi antreprenori, când se stie că de la venirea firmei Leoni, pe timpul fostului primar Vasile Moldovan, niciun investitor important nu a mai venit la Bistriţa. Primăria se laudă că a creat un Parc Industrial (ideea , fiind preluata de la liberali), dar care din 2015 pana astazi nu a fost populat cu activitati industriale. In schimb, se sparg mii de euro lunar pentru cei angajaţi la acest parc, dar fară nici un rezultat. Asadar, prin invocarea proiectului Parc Industrial Bistrița Sud, e ca si cum ai vorbi de frânghie în casa spânzuratului.
Nici la capitolul investitii în educație, lucrurile nu stau mai bine de vreme ce, in ciuda promisiunilor repetate, la Bistrița nu a fost construit un campus universitar modern pentru extensiile universitare ale UBB si UTCN, care să permită deschiderea unor facultăti pentru specialităti de mare interes pe piata muncii .
Culmea obrăzniciei lui Wannabe este spunând că printre proiectele sale se numără reabilitarea malurilor râului Bistrița și realizarea unei zone de promenadă de-a lungul râului, transformarea pădurii Codrișor în pădure-parc, când toată lumea stie că aceste proiecte au fost blocate de PSD in timpul celor 3 mandate ale lui Cretu.

02/09/19 11:28
cititor

Vor veni hastag si PNL-istii la guvernare si or infiintza " turismul pe coada maturii " ... pentru bistriteni !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5