Sălăuanul Dorel Butaciu, în topul celor mai buni studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, bursier la Lyon-Franța

Prof. Cristina Rusu

Ultima vacanță din studenție va fi una de neuitat pentru un tânăr din localitatea Salva, care a ales să facă practică de vară la École normale supérieure de Lyon, facultate de prestigiu din Franța specializată în cercetarea științifică.
Unul dintre cei mai buni studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Dorel Butaciu a ajuns la facultatea din Lyon, la începutul lunii iulie, printr-o bursă Erasmus, alături de alți doi colegi de facultate. Și, astfel, în timp ce alți tineri de vârsta lui se bucură din plin de zilele de vară, Dorel Butaciu se relaxează proiectând algoritmi de programare pentru platforme hibride.
În timpul liber, tânărul student vizitează țara în care se află acum și care i se pare frumoasă însă nicidecum la nivelul țării noastre în care se va întoarce să-și finalizeze facultatea și, cel mai probabil, să se integreze în câmpul muncii.
Absolvent al Școlii Gimnaziale ,,Tiberiu Morariu” din Salva și, mai apoi, al Colegiului Național ,,George Coșbuc” Năsăud, Dorel Butaciu a intrat primul pe listă, în anul 2014, la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, reușind să obțină medii generale foarte bune în primii trei ani de facultate și, cu siguranță, va obține rezultate foarte bune și la absolvirea acesteia.
Datorită programului încărcat, Dorel a renunțat la dansurile populare pe care le-a practicat cu pasiune în școala generală și în liceu. Timpul liber din anii studenției și l-a pus în slujba voluntariatului fiind membru în organizațiile: VIP Cluj (Voluntari pentru Idei si Proiecte, în cadrul căreia, în acest an, a fost Project Manajer al unui proiect de dezvolare personală), ESN (Erasmus Student Network) și OSpN (Organizatia Studentilor pentru Natura).
École normale supérieure de Lyon, una dintre facultățile Universității din Lyon, a fost fondată printr-un decret din anul 1880, inițial ca școală pentru fete, din anul 1882 fiind accesibilă și băieților. În cunoscutul top al instituțiilor de învățământ superior din lume, Academic Ranking of World Universities (denumit și Clasamentul Shanghai), în anul curent, École normale supérieure de Lyon se află între primele 300 de facultăți, în timp de Universitatea ,,Babeș-Bolyai”, singura instituție de învățământ superior din România care apare în acest clasament, este cu 300 locuri mai jos comparativ cu facultatea lyoneză.
Cel mai cunoscut profesor care a lucrat, între anii 2000-2009, la École normale supérieure de Lyon este matematicianul Cédric Villani care a fost recompensat în anul 2010 cu medalia Fields (echivalentul Premiului Nobel) și care, anul trecut, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Politehnice din București.
Dorel Butaciu mai are o soră, doctorand la Facultatea de Chimie din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Felicitări, Dorel, suntem mândri de tine, mult succes în continuare!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5