Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a solicitat includerea în Programul "Trauma". Finanţare mai mare pentru neurochirurgie şi ortopedie

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a solicitat Ministerului Sănătăţii includerea în Programul AP-TRAUMA al Ministerului Sănătăţii, care presupune  tratamente pentru „leziunile traumatice acute neurocraniene şi/sau viscero-craniene, vertebro-medulare şi ale membrelor sau centurilor care necesită implanturi aloplastice pentru restabilirea anatomo-funcţională a regiunii sau segmentului/segmentelor interesat(e) în primele 48 de ore de la producerea (diagnosticarea) leziunilor”, dar şi achiziţia dispozitivelor medicale necesare efectuării acestor tratamente.

          „Pe specialităţile chirurgicale unde sunt consumuri mai mari de materiale, statul intervine şi susţine spitalele alocându-le o parte din fonduri. Sunt programe „Pacient critic”, noi suntem pe terapie intensivă, unde Ministerul Sănătăţii ne alocă o parte din banii pentru costurile materiale. Am făcut un Memoriu la Ministerul Sănătăţii pentru a fi admişi şi pe Programul Naţional de Traumă, pe specialităţile de neurochirurgie şi ortopedie şi traumatologie, acolo suntem eligibili. (...) Sunt nişte criterii de eligibilitate pentru a putea fi admis. Trebuie să ai linie de gardă continuă, o îndeplinim pentru ambele specialităţi. De la 1 octombrie  avem linie de gardă pe neurochirurgie şi este de mare folos. Sunt zeci de accidente, iar marea majoritate au nevoie de neurochirurg. O altă condiţie este să ai minimum trei medici angajaţi şi trebuie să îndeplineşti un criteriu de experienţă în numărul procedurilor: trebuie să ai 300 de proceduri în neurochirurgie şi 1000 la ortopedie. Îndeplinim toate condiţiile, aşteptăm un răspuns”, a explicat Lazany.

          Potrivit acestuia, costurile pentru intervenţii în cazuri de traumă sunt foarte mari, pentru că se folosesc foarte multe implanturi (plăcuţe, şuruburi pentru craniu, coloană vertebrală etc.) din titan. „Toate aceste costuri le suportăm din banii spitalului. Dacă vom reuşi să intrăm în acest program – trebuie să se dea un Ordin de ministru – atunci o parte din bani îi vom primi de la bugetul de stat. De multe ori, tocmai această parte de bani face diferenţa. Dacă facem o analiză financiară pe ortopedie, este o secţie care este pe pierdere, dar banii aceştia ne-ar putea aduce undeva la nivel zero”, a mai spus managerul SJU Bistriţa.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5