World Cup South Africa

Strategia germană greşită s-a lovit de „Stalingradul” spaniol

După ce a produs o impresie formodabilă prin a se impune în faţa adversarilor cu scoruri de curtea şcolii (nota elevilor- 4), Panzerele lui Lahm au căzut victime unui concept strategic greşit şi antigerman. A pune în defensivă un popor ca nemţii şi o echipă ca a lor nu este în spiritul naţional, spirit ofensiv prin excelenţă. În faţa unui duşman puternic cum sunt englezii, argenitnienii şi spaniolii, defensiva este (şi a fost) arma perfectă, cu condiţia ca în contraatacuri să fii fulgerător. Cu anglii şi trupa lui Messi au fost, dar miercuri, nu. În cazul când o astfel de posibilitate nu-ţi stă în puteri, ieşi în câmp deschis la luptă dreaptă. Şi nţai ieşit. Ibericii au părut armaţi cu săbii de Toledo sau Damasc, iar adersarii cu ciomege După ce a primit golul lui Puyol, ieşirea la luptă a jermanilor a fost târzie, contraproductivă, întrucât erau doi inamici împotriva Germaniei : Spania şi…Timpul. Le amorţiseră oarecum picioarele stând ca defensori, dar şi mintea. Bismark –cancelarul „de hier”- a dat acest sfat pe patul de moarte : „Niciodată să nu luptaţi pe două fronturi!”

Viteazul iepure german, trezit în ultimele momente, zadarnic vru să depăşească ţestoasa hispanică ce trecea linia de sosire.. Povestea pare trasă la indigo cu România din World Cup în StateleUnite, unde au eliminat- formidabilă istroie- trei echipe sud-americane: Columbia, Statele Unite şi Argentina. Defensivi cu legendarii Ilie Dumitrescu, Hagi; Florin Răducioiu et &.,contraatacau însă fulminant şi puneau adversarul „la iarbă”. Când a fost însă în optimi cu Suedia, oboseala poate, excesul de spirit defensiv şi lipsa contraatacului distrugător a făcut să facem egal cu şvezii şi să pierdem la lovituri departajatoare. Naţia noastră are spiritul defensiv în sânge de două mii de ani, că prea mulţi erau barbarii, dar acest concept nu este firesc triburilor germanice. Strategia greşită a antrenorului şi aplicată ca o maşinărie robotizată a dus la ceea ce am numit în titlu „Stalingradul spaniol” ..

O luptă dreaptă ar fi oferit un spectacol magistral şi ar fi fost favorabilă cu certitudine panzerelor. N-a fo-fo-fost să fie. Bun va fi şi locul trei pentru Germania. Căci va fi. Iar „lalelele” portocalei olandeze vor ridica Cupa (deşi eu iubesc patria lui Cervantes, a lui Lorca şi a celor care au atâtea tomate încât se bat cu ele la Toledo pe străzi.) Fie însă voia Domnului, a Celuia ce împarte suveran biruinţele în războaie, în furtunile vieţii sau chiar şi în astfel de întreceri distractive.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5