Vicepremierul Daniel Suciu: Preşedintele de Consiliu Judeţean trebuie să fie ales direct, uninominal, prin vot secret de către toţi cetăţenii!

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu. În fapt, Guvernul României a aprobat Ordonanța pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a promovat ordonanța de urgență de modificare a celor trei acte normative după consultarea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), dar și ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția de a nu modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de viitoarele alegeri. 

         „Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi, exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu Judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul Româniai a adoptat această măsură - să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional.

Una dintre cele mai importante şi mai reprezentative funcţii la nivelul judeţului, cea de preşedinte de Consiliu Judeţean, trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret de către toţi cetăţenii, tocmai pentru a legitima şi a responsabiliza orice ales local, din orice judeţ", a declarat viceprim-ministrul Daniel Suciu.

29 de membri ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și-au exprimat prin vot scris acordul cu privire la alegerea președintelui consiliului județean prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Printre aceştia sunt şi preşedinţi de CJ ai PNL, precum cei de la Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu sau Suceava.

Măsurile propuse de actul normativ adoptat astăzi de Guvernul României nu afectează drepturile electorale în înțelesul stabilit de jurisprudența Curții Constituționale a României, respectiv Codul de bune practici în materie electorală și nici nu îngreunează organizarea și desfășurarea alegerilor.

 

Comentarii

04/06/19 11:22
Vizitator

PSD-istii n-au inteles nimic din votul romanilor la referendum si pe ultima suta de metri, continua sa-si aranjeje ploile in mod abuziv si nedemocratic prin adoptarea ordonantelor de urgenta. În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, Președintele României, a reactionat imediat, avertizand ca votul românilor nu este bătaia de joc a PSD. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi în continuare folosit abuziv și netransparent.

10/06/19 10:26
cititor

Nu mai bateti campii. Ultiomul vot, a fost pentru europarlamentare nu pentru altceva si guvernatii actuali inca 2 ani de zile se afla la putere legal si pot face uz de orice instrument juridic legal au la dispozitie, sa-si poata pune in executare Programul de guvernare . Asta este valabil pentru oricine ar fi la putere egal de stanga ori dreapta politica si toti au facut la fel de la Ravolutie incoace .
Toti cei care sunt de dreapta politica, n-au decat sa faca in asa fel, incat sa ajunga ei la putere legal si sa-si adopte ce legi doresc, pentru ca sa-si poata pune in executare Planul de guvernare daca au unul anume , dar pana in prezent, nu am vazut la TV sau mass-media decat numai "semnale de Gica Contra " nicidecum de o anume varianta de guvernare .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5