Zăpada mieilor, în aşteptarea Paştilor

Iarna refuză să părăsească meleagurile. Cu ultimele forţe se luptă cu frageda primăvară. Au trecut şi zilele Babei Dochia, însă covorul alb străjuieşte, încă, peste Bistriţa-Năsăud.

Capricioase sunt şi “ucenicile” Babei Dochia. Nu se lasă duse cu una cu două. Poate că, deşi e criză în ţărişoara asta, le e mai bine aici. Măcar omăt să avem din belşug, dacă prin buzunare e mare sărăcie. Încă mai ninge, iar vântul ameninţă în munţi. Stratul de zăpadă nou depus alunecă uşor peste cel îngheţat de dedesubt şi riscul declanşării avalanşelor este destul de mare în dragii noştri munţi. Jandarmii montani din Rodna au intervenit, ieri, în jurul amiezii, în sprijinul lucrătorilor unei firme de cablu, care s-au împotmolit cu maşina în zăpadă, în încercarea de a ajunge la o cabană din zona Valea Blaznei. Aflaţi într-o acţiune de patrulare şi supraveghere în aria de competenţă din zona montană, jandarmii montani l-au ajutat pe Tudor L. de 22 de ani din Bistriţa, să readucă pe carosabil maşina pe care o conducea, deoarece aceasta rămăsese blocată în nămeţi. Chiar dacă mai aveau de parcurs doar 3 km până la Cabana Vio din Valea Blaznei, maşina firmei de cablu nu a reuşit să mai iasă din zăpada înaltă de aproape o jumătate de metru. În zona respectivă iarna se instalează încă din luna octombrie şi durează până în luna mai.

Şi astăzi se anunţă ninsori local, iar vremea nu se schimbă, cel puţin până joi. La Bistriţa sunt astăzi între 0 şi -3 grade, la beclean între 0 şi -2, iar la Năsăud între 0 şi -8, anunţându-se un cer noros, cu viscol, frig şi ninsoare uşoară. Mâine temperaturile sunt între 0 şi -8 grade la Beclean, la fel la Bistriţa şi Năsăud, ninsorile fiind prezente, în cantităţi slabe, inclusic joi, când temperaturile vor fi între 0 şi -5 la Năsăud, 0 şi -8 la Bistriţa, 0 şi -7 la Beclean. Temperaturile scăzute din această perioadă şi zăpada târzie sunt de bun augur pentru sectorul agricol şi nu afectează în vreun fel lucrările de primăvară ale fermierilor bistriţeni. „Zăpada din această perioadă e mana cerească pentru agricultură. Nu a afectat în mod negativ sectorul. Dimpotrivă, vom avea o rezervă de apă în sol mai mare, ceea ce înseamnă creşterea şanselor pentru o producţie bună. Practic, Dumnezeu ne-a dat gratis o tratare a solului cu azot”, spune Moldovan Sever, producător agricol. Ninsorile căzute ajută la menţinerea stratului de omăt de la Piatra Fântânele, unde turiştii se pot bucura din plin de iarnă. Aici temperaturile deja au rămas constant sub zero grade Celsius, stratul de zăpadă având şanse să reziste până aproape de Paşti, prognozele meteo neindicând o încălzire rapidă a vremii în următoarele două săptămâni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5