ZILELE COMUNEI JOSENII BÂRGĂULUI

Josenii Bârgăului au fost din nou în sărbătoare, sâmbătă şi duminică, prin desfăşurarea celei de a şasea ediţie „Zilele comunei Josenii Bârgăului”.

În prima zi, la ora 10.00, la Şcoala Generală din localitate au fost vizitate spaţiile şi dotările modernizate ale locaşului de învăţămînt, după care, în Centrul de Documentare şi Informare s-au desfăşurat Colocviile Culturale, ediţia 2011, în care au susţinut comunicări oameni de seamă ai locurilor bârgăuane şi invitaţi din Cluj, Bistriţa şi Ţara Năsăudului, având ca moderator pe prof. Adrian Mănarcă, Cetăţean de Onoare al comunei Josenii Bârgăului.

Duminică, după liturghia desfăşurată în biserică, pe scena din curtea şcolii din Joseni, a urmat o slujbă de binecuvântare săvîrşită de preotul paroh Ioan Nechita şi un cuvânt de deschidere susţinut de primarul comunei Tudorel Ciotmonda, care a înmânat diplome şi plicuri conţinând câte 500 lei, reprezentând premii de fidelitate pentru 13 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, la data depunerii cererii şi a actelor doveditoare, precum şi un premiu de longevitate pentru cea mai vârstnică persoană, în viaţă, din comună, atribuit cantorului bisericii din satul Rusu Bârgăului, Constantin Parasca, la împlinirea a 100 de ani la 1 octombrie 2011.

După premiere au început serbările cântecului şi dansului, organizate de Consiliului Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură, Asociaţia Culturală „Bistriţeana” şi, nu în ultimul rând, Primăria şi Consiliul Local Josenii Bârgăului, care au dat dovadă de multă experienţă în materie realizând cea mai reuşită ediţie de pînă acum a zilelor comunei Josenii Bârgăului.

Spectacolul artistic a fost susţinut de ansamblurile folclorice „Flori bârgăuane”, din Josenii Bârgăului, coordonator Maria Moldovan Gavri, „Balada”, din Bistriţa, coordonator Ioan Simionca, şi ansamblul profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură, dirijor Anghel Urs, alături de care au evoluat soliştii: Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Anuţa Motofelea, Felix Gălan, Ioachim Spân, Cristina Retegan, Nicolae Cioanca, Maria Pavelean, Cristina Bugnar şi invitaţi speciali, în recital, Sava Negrean Brudaşcu, Marcel Avram şi Ramona Fabian, dar şi o mare surpriză, realizată de profesorul Ioan Lazăr, Cetăţean de Onoare al Comunei Josenii Bârgăului, a cărui voce a răsunat la fel ca în prima sa tinereţe.

Promisiunea primarului Tudorel Ciotmonda s-a împlinit, întradevăr, participanţii beneficiind de un spectacol deosebit, dar şi de renumita tocană de oaie şi ginars fierbinte, specifice locului, care i-au făcut imuni soarelui „cu dinţi” şi vântului rece.

Au fost două zile de sărbătoare pentru bârgăuani, în prag de iarnă, care ştiu să-şi organizeze bine treburile vieţii, dar şi să respecte credinţa şi să păstreze datinile şi tradiţiile. Strădania primarului Tudorel Ciotmonda, a Consiliului Local, a Şcolii şi a Căminului Cultural din localitate, a condus la reuşita sărbătorii “Zilele comunei Joseni”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5