Activitate utilă şi dedicată nevăzătorilor

„Ziua Mondială a Bastonului Alb”

La sediul Filialei A.N.R. B-N a avut loc, în data de 12.10.2012, începând cu ora 11.00, activitate necesară şi utilă în viaţa nevăzătorilor, prin sărbătorirea, în cadru festiv, a „Zilei Mondiale a Bastonului Alb”, la care au participat un număr mare de nevăzători din întreg judeţul (Valea Ilvelor, Valea Someşului, Valea Şieului, Valea Bârgăului etc.), iar reprezentanţii municipiului Bistriţa au demonstrat, alături de cei veniţi, că ştiu să folosească şi să se orienteze în spaţiu cu bastonul alb.
Reamintim posesorilor de carnete de conducere că ridicarea în plan orizontal a bastonului alb de către nevăzăto îi obligă pe conducătorii auto să le cedeze trecerea, conform legislaţiei rutiere în vigoare, în caz contrat fiind pasibili de amenzi, a precizat preşedintele Filialei ANR BN, Iacob Pop, cel care se implică în organizarea şi finalizarea, în condiţii optime, a acţiunilor dedicate nevăzătorilor.
S-au făcut demonstraţii practice de traversare a şoselei din zona Sugălete, cu bastonul alb, constatându-se că şoferii respectă semnificaţia bastonului alb.
Despre istoricul şi semnificaţia bastonului alb, preşedintele Filialei ANR BN, Iacob Pop, a făcut o pertinentă şi profesionistă prezentare cu evoluţie la nivel global al acestui accesoriu atât de necesar nevăzătorilor, precizând că în anul 1921 a fost înfiinţat bastonul alb, iar în 1964, preşedintele SUA a decretat ziua de 15 octombrie „Ziua Mondială a Bastonului Alb”, agreată şi de ONU.
Totodată, s-a desfăşurat şi un concurs de Cultură Generală, constând în precizarea răspunsului corect din cele trei variante date.
Reamintim cititorilor că Petre Predescu, reprezentantul Filialei ANR BN la faza zonală a concursului „Pe meridianele lumii”, desfăşurat la Sibiu în 06.10.2012, a obţinut o merituoasă menţiune şi va participa la faza pe ţară, fiind felicitat de conducerea filialei judeţene.
La sfârşitul celor două activităţi, în care au fost implicate şi d-na Elena Pop – secretarul filialei, împreună cu d-na contabilă Negruşa Emilia, s-au desfăşurat momente de socializare şi schimburi de idei, impresii, inclusiv privind legislaţia pentru nevăzători, oferindu-li-se apă minerală, suc, cafea şi sandwich-uri tuturor participanţilor la activitatea deosebită.
Este meritul unor oameni care ştiu să se sacrifice pentru semenii lor, merită felicitările noastre preşedintele Filialei ANR BN – Iacob Pop, şi conducerii filialei, care se implică în organizare, cât şi participanţii la astfel de activităţi benefice, nevăzătorii având numai de câştigat, inclusiv să-şi apere viaţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5