Atelierele de creație, bunătățile și minunățiile Produs în Bistrița-Năsăud primite cu entuziasm la Berlin

            Tehnicile meșteșugărești tradiționale de realizare a unor produse specifice sărbătorilor Pascale, reflectând caracterul multicultural al județului nostru, standurile cu produse lucrate manual și bucate locale, care de care mai apetisante, au făcut deliciul berlinezilor ce au trecut pragul Institutului Cultural Român  „Titu Maiorescu, la sfârșitul săptămânii trecute.


În cadrul proiectului inițiat de ICR Berlin în parteneriat cu asociațiile „Produs în Bistrița-Năsăud” și „Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg e.V.”, timp de 3 zile, în perioada 1–3 aprilie 2022, meșterii populari Virginia Linul, Silvia Țogorean și Ileana Szilagyi au condus ateliere de meșteșugit care să ilustreze diversitatea județului nostru – Poartă a Transilvaniei - a cărui devenire s-a petrecut la confluența a trei culturi: română, germană și maghiară. Atelierele cu durata a mai bine de 3 ore, fiecare dintre ele, s-au desfășurat în limbile română, engleză și germană. Participanții au avut ocazia de a trăi pe viu tehnica decorării ouălor cu mărgele, specifică Țării Năsăudului, tehnica decorării ouălor cu motive săsești din zona Bistrița și tehnica împletirii coșulețelor din papură, specifică comunității maghiare din Tonciu.

            Atelierele au fost însoțite de standuri reprezentative pentru specificul local meșteșugăresc și gastronomic, realizate de către producătorii membri ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, incluzând, de la elemente de port popular, accesorii tradiționale și de inspirație tradițională, decorațiuni, ceramică, până la conserve din legume și fructe, produse din păstrăv, brânzeturi ambalate, produse apicole, uleiuri din semințe, vinuri din arealul viticol Lechința, țuică cu mărgele, produse tradiționale de panificație și patiserie, ceaiuri, fructe și legume deshidratate, produse apicole și multe altele. Peisajul a fost întregit, în ultima zi, de un microrecital de muzică veche din același registru multicultural transilvănean, susținut de Peter Moynahan, partener al Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”.

            Atât activitățile interactive, cât și standurile au fost extrem de bine primite. Unii dintre participanți au fost atât de sârguincioși încât au revenit și a doua zi, pe locuri suplimentare, numai să-și finalizeze creația și să-și desăvârșească tehnica, iar alții au revenit să mai ducă acasă din minunățiile și bunătățile pe care le-au achiziționat în prima zi. Pentru unii nu a fost cu noroc (stocurile s-au epuizat – n.a.), așa că sunt dorite mai multe apariții „Produs în Bistrița-Năsăud” la Berlin.

 

Elena-Maria Bărbos

Director executiv

 ASOCIAȚIA "PRODUS ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD"

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5