Casă nouă pentru studenții și profesorii Universității Tehnice - Extensia Bistrița ! Fosta clădire a Tribunalului, reabilitată din fonduri europene

Noul an universitar va începe pentru studenții și profesorii de la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în casă nouă, una high-tech. Noul sediu de la Bistrița al Universității Tehnice Cluj-Napoca a fost inaugurat oficial, eveniment la care au participat membrii Consiliului de Administraţie şi ai Senatului Universităţii Tehnice, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României – Dragoş Vlad, subprefectul Ioan Zăgrean şi viceprimarul Bistriţei, Sorin Hangan, profesori care coordonează programele de studii ale Extensiei Bistriţa, preşedintele CCI B-N – Vasile Bar, foştii primari Vasile Moldovan şi Ovidiu Creţu, reprezentanţi ai unor companii de marcă, studenţi.

Pentru că inaugurarea unui spaţiu destinat educaţiei este o adevărată sărbătoare, la debut a fost intonat Imnului UTCN. Prof. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, a menţionat că instituţia de învăţământ pe care o reprezintă este alături de comunitatea bistriţeană din 1992, când a fost înfiinţată o secţie de subingineri. „Am revenit cu studii de licenţă în 2000, astăzi, în 2022, avem programe de licenţă şi masterat. E mult sau e puţin? Prin prezenţa dvs., cred că noi şi predecesorii noştri am făcut un lucru extraordinar pentru comunitatea locală, pentru oamenii din judeţ şi pentru ceea ce înseamnă educaţie de calitate. Nu este uşor să ţinem patru extensii şi Centrul Universitar din Baia Mare, dar acesta este drumul pe care trebuie să mergem (...). Niciodată în cei 40 de ani de când lucrez în universitate, nu a existat o asemenea cerere pentru ingineri ca şi acum. Cred că prin acest edificiu pe care l-am introdus în sistemul de învăţământ am făcut un pas mare”, a declarat rectorul UTCN.

Preşedintele Consiliului Judeţean a prezentat istoria acestui proiect de suflet, care a început în 2012. După demersuri susţinute, o clădire monument ce aparţinea Şcolii Naţionale de Grefieri din subordinea Ministerului Justiţiei, cu sprijinul fostului premier Victor Ponta şi al ministrului Robert Cazanciuc, a fost trecută în patrimoniul public al judeţului. Au fost mai multe idei pentru viitoarea destinaţie a clădirii, în 2015 optându-se pentru darea în administrare pe o perioadă de 49 de ani către UTCN, în vederea amenajării unui sediu la standarde europene. „Din toamna acestui an, studenţii vor avea condiţii europene pentru a studia. (...) Sunt foarte mândru, e o satisfacţie sufletească personală majoră când iei de undeva o ruină şi o redai comunităţii care pregăteşte viitorul. Sunt convins că a noastră comunitate bistriţeană merita o asemenea investiţie”, a declarat preşedintele Moldovan.

Prof. dr. ing. Mihai Burnete, preşedinte al Senatului UTCN, a menţionat că învăţământul este fundaţia solidă a oricărei societăţi, iar toate ţările care au investit în educaţie sunt libere şi dezvoltate economic. Potrivit acestuia, comunităţile care s-au gândit la învăţământ au un viitor asigurat. „Sunt mândru că sunt alături de cei care aţi pus mâna, sufletul, mintea pentru face acestă locaţie a Universităţii Tehnice”, a spus preşedintele Senatului UTCN.

Dragoş Vlad, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Digitalizarea României, a menţionat că fără tehnologii inovative nu vom putea avansa, amintind de parteneriatul pe care autoritatea îl are cu UTCN pentru prima strategie naţională de inteligenţă artificială.

Prof. dr. ing. Daniela Popescu, prorector UTCN, a punctat faptul că Extensia Bistriţa are o casă nouă, însufleţită „de o mare familie”. „E un vis împlinit, la care nici măcar nu am îndrăznit să visăm, pe vremea când ţineam ore în sala de şedinţe de la Comelf. „Am început cele patru extensii dintr-o atitudine generoasă, de a fi aproape de acei tineri care nu-şi pot permite să fie studenţi la Cluj şi în alte centre. Ceea ce facem noi la Bistriţa este să la creştem competenţele şi pregătirea profesională. Proiectul Bistriţa este un proiect de suflet, din inimă”, a precizat prorectorul UTCN, referindu-se şi la colaborarea cu companiile Comelf, RAAL, Leoni etc.

Subprefectul Ioan Zăgrean a subliniat importanţa colaborării între toţi factorii de decizie pentru proiecte majore la nivel judeţean, dând asigurări că Instituţia Prefectului va fi alături de mediu universitar bistriţean.

Viceprimarul Sorin Hangan a adăugat că au fost făcuţi paşi importanţi pentru dezvoltarea unui cadru universitar la Bistriţa. Potrivit acestuia, pentru dezvoltarea durabilă, economică, dar şi estetică a Bistriţei este nevoie de specialişti, mai ales în domeniul tehnic.

În numele studenţilor a vorbit Florina Runcan, studentă anul I Master a Extensiei Bistriţa, care a pus în lumină parteneriatul dintre cadrele universitare, studenţi, mediul economic.

Nu în ultimul rând, directorul Extenisiei Bistriţa, prof. dr. ing. Virgil Ispas, a evidenţiat principalele facilităţi şi oprtunităţi de care se bucură studenţii bistriţeni ai UTCN în urma implementării unui proiect finanţat prin POR 2014-2020, cu o valoare de aproximativ 2 milioane euro.

Comentarii

23/05/22 16:26
Toni

Radu Moldovan nu-i capabil să inteleagă nevoile invătământului superior tehnic, si cu toate astea se laudă mereu că el a rezolvat problema extensiei UTCN Bistita prin mutarea acesteia in clădirea vechiului tribunal din centrul orasului, când peste tot in lume locul invătământului tehnic este in apropierea de zone industriale. Ba mai mult, Răducu sustine că el împreună cu ADR N-V și UTCN, ar fi găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii, ceea ce nu-i adevărat. In ralitate, UTCN a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene in vederea reabilitării clădirii si dotarea ei cu mobilier si aparatură de cercetare. „Meritul” Consiliului Judetean se rezumă doar la faptul că a dat în administrarea UTCN clădirea fostului tribunal pentru 50 de ani.
Cladirea vechiului tribunal nu rezolvă nici pe departe problemele de spatiu cu care se confruntă Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, când fosta clădire a Tribunalului a fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitarea aceasteia nu se rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat că Extensia Bistrita mai are nevoie acută si de alte spatii: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”

De aceea, este evidentă nevoia construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si clădiri pentru cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii din administratia locală erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică.
Un astfel de Campus Universitar care ar trebui să includa si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale ar fi de natura sa creeze un grad ridicat de atractivitate pentru studenti si cadre didactice universitare, asigurând un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Cu atât mai mult cu cât si primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.

24/05/22 14:06
Paul

Motto:
"Cele cinci functii care dau viaţă unei Universităţi constiente si responsabile de misiunea ei în stat sunt: cercetarea si creaţia stiinţifică, pregătirea profesională, educaţia naţională a viitoarelor elite, asigurarea vieţii materiale si morale a studenţimei, răspândirea stiinţei în masele largi ale neamului."
(Iuliu Haţieganu- Preocupări universitare; Revista"U", Bucuresti, nr.1, dec. 1943)

Să învăţăm de la alţii ce înseamnă un campus universitar. Una dintre universitatile de top din lume este Newcastle University London, cu o traditie academică excelentă si o istorie de 180 ani. Campusul din Londra ofera in prezent programe universitare si postuniversitare in afaceri, create de Newcastle University Business School (NUBS) si adaptate la mediul din Londra. NUBS este acreditat de cele trei organisme principale la nivel mondial de acreditare pentru afaceri (AACSB, AMBA, EQUIS). Campusul din Londra oferă, de asemenea, programe de pregătire universitara pentru studentii din toată lumea. Cadrele universitare sunt lideri in domeniul lor de activitate - cei mai multi sunt cercetatori activi cu experienta in industrie. Acest lucru ofera studentilor o intelegere aprofundata a celor mai recente idei si evolutii in societate. Campusul este, de asemenea, o comunitate academica unita, ceea ce devine mai usor pentru studenti sa faca schimb de idei si să profite din plin de resursele disponibile. Campusul este situat la marginea celebrului Square Mile, hub-ul central pentru afaceri. Silicon Roundabout, al treilea cel mai mare cluster de start-up tech din lume, este in apropiere, precum si zona de moda din Shoreditch.

Si la Bistrita au existat initiative in această directie care, din păcate, au rămas in faza de "bune intentii". Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud. De asemenea tot aici era prevăzută construirea unui campus modern pentru învățământul universitar tehnic al extensiei UTCN Bistrita. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, prin anul 2012, administrația PSD-istă a Bistritei sub bagheta primarului Ovidiu Cretu a preluat ideea realizării parcului industrial de la Sărata, dar a renunțat la proiectul campusului universitar, iar pe de altă parte a realizat o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități. Parcul industrial a fost finalizat in 2015 si de atunci popularea lui cu activitati industriale a fost extrem de redusă.
De aceea actualul primar Ioan Turc a inclus in programul său electoral din 2020, atât redimensionarea si vitalizarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități, cât și racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată. Pe de altă parte se impune încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative, pornind de la angajarea unei echipe de management și marketing performantă. O primă necesitate ar fi legătura directă a Parcului Industrial de orasul Bistrita prin prelungirea DC-8G până la Podul Berăriei, evitându-se astfel aglomeratia din localitatea Viisoara.
Programul lui Ioan Turc nu a renuntat la edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Parcul Industrial precum si organizarea unui program pentru învățământul profesional. In acest sens, Primăria Bistrita si-a propus creatra unui centru de formare în industrii creative și în IT împreună cu Universitatea Tehnică, Universitatea de Artă și Design și Universitatea Babeș-Bolyai. Pregatirea forței de muncă în aceste sectoare fie prin formare, fie prin reconversie profesională va atrage firme din Cluj-Napoca în deschiderea unor filiale în sectorul IT la Bistrița. Astfel, mulți tineri talentați din Bistrița se vor putea reîntoarce acasă, unde vor putea câștiga bine, iar banii vor avea altă valoare decât în centre extra-scumpe, precum Cluj-Napoca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5