De Sfântul Haralambie, credincioşii din Sebiş au adus la biserică bucate pentru a fi binecuvântate şi date apoi animalelor ca leac pentru boli

Biserica Ortodoxă de pretutindeni a cinstit şi pomenit astăzi pe Sfântul Mucenic Haralambie. Acest mărturisitor al lui Hristos, este cunoscut ca fiind izbăvitor de ciumă şi de foamete, apărător al oamenilor, animalelor, cât şi al culturilor din ţarini. Încă din vechime, Sf. Haralambie a rămas unul din cei mai apropiaţi sfinţi de sufletul românilor, poate şi pentru faptul că în istorie şi-a arătat mila şi ajutorul în vreme de boală şi foamete, ocrotind în acelaşi timp şi animalele, aşa încât ţăranii noştrii l-au cinstit şi l-au iubit dintotdeauna. Credinţa şi minunile Sf. Haralambie au rămas vii în conştiinţa creştinilor de-a lungul timpului, istoria consemnând diverse situaţii în care oamenii i-au cerut ajutorul şi sprijinul în situaţii grele, iar el i-a ajutat.
Pentru credincioşii Parohiei Ortodoxe Române Sebiş, Sf. Mucenic Haralambie semnifică mijlocitorul necontenit înaintea lui Hristos, atât pentru ei cât şi pentru animalele lor. La Sebiş, satul aşezat la poalele muntelui Călimani, astăzi a fost zi de mare sărbătoare. În această minunată zi, când biserica îl cinsteşte pe acest mare mucenic şi mărturisitor al lui Hristos, oamenii au adus la biserică făină, grăunţe de porumb, tărâţe, ulei, grâu şi sare, pentru a fi binecuvântate de către preot prin rugăciunile speciale care se fac cu ocazia cinstirii acestui sfânt. După primirea binecuvântării, acestea se dau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. O parte din aceste ofrande se păstrează cu mare cinste, în loc curat, folosindu-se ca leac de tămăduire pentru eventualele boli ale acestora.
Părintele paroh, Frăţilă Ciprian ne-a spus: „ an de an, în parohia pe care o păstoresc, Sf. Mucenic Haralambie este prăznuit şi cinstit cu mare evlavie, fiind considerat de către credincioşi unul dintre protectorii lor şi al animalelor din gospodărie. El este cel care ne fereşte de boli molipsitoare, de boli necruţătoare, ocolind totodată animalele de primejdii, boli şi reaua întâmplare. Cu mic cu mare, în ziua cinstirii sfântului, credincioşii vin la Biserică, pentru ei fiind o adevărată sărbătoare, unde oficiem Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului, Sfinţirea Aghiasmei şi rugăciunile speciale pentru sănatatea oamenilor, a animalelor şi rodnicia ţarinilor.”

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]