Judeţul Bistriţa-Năsăud, fruntaş la cererile depuse pentru programul ,,Casa verde”

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, la Târgu Mureş, că deşi programul ,"Casa Verde" a debutat recent, în 1 iulie, deja s-au analizat o sută de dosare, iar peste circa o lună se vor încheia primele contracte cu beneficiarii de finanţare nerambursabilă pentru panouri solare, pompe de căldură sau instalaţii de producere a energiei termice pe bază de brichete, tocătură lemnoasă sau alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Interesul faţă de acest program este foarte mare şi în judeţul nostru, dar fondurile alocate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor ajunge doar pentru 200 de beneficiari.

Până în acest moment, la sediul APM B-N au fost depuse peste 100 de cereri de finanţare, judeţul nostru figurând pe lista judeţelor fruntaşe la cererile depuse pentru programul ,,Casa Verde”, alături de Târgu-Mureş, Bihor, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu.

,,3.624 de proiecte au fost depuse în două săptămâni şi o spun cu mândrie, ca transilvănean, că în afară de Bucureşti, primele zece judeţe sunt din Ardeal: Bihor, Covasna, Harghita, Mureş. Bistriţa-Năsăud, Sibiu. Se pare că oamenii au fost mai receptivi, se pare că au înţeles că o să plătească mai puţin la consum şi că ajută şi mediul. Programul din câte ştiu eu decurge în condiţii civilizate, deja am analizat peste o sută de dosare, deci cam peste o lună începem să încheiem primele contracte, ceea ce înseamnă că după aceea ei pot să înceapă investiţia, să vină cu recepţia, cu factura şi printr-un cont bancar plătim", a spus Borbely.

El a menţionat că programul ,,Casa Verde” este al doilea proiect de succes al Fondului de Mediu, alături de programul ,,Rabla”, ambele având impact direct asupra cetăţeanului.

Borbely a precizat că bani există şi, dacă va fi nevoie, programul ,,Casa Verde” va fi suplimentat. Ministrul a arătat că proiectul va continua şi anul viitor, existând de asemenea fondurile necesare.

Programul ,,Casa Verde” a început la 1 iulie, dată de la care proprietarii de case îşi pot deschide dosarul în baza căruia, după finalizarea lucrării, pot beneficia de subvenţiile de la stat pentru completarea sistemelor de încălzire tradiţionale cu unele ecologice.

Dosarul de finanţare trebuie să conţină, obligatoriu, următoarele: cererea de finanţare nerambursabilă, conform anexei nr. 2 la normele metodologice (care poate fi descărcată de pe site-ul www.apmneamt.ro sau www.afm.ro), completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant, în original; declaratia pe propria raspundere a solicitantului, conform anexei nr. 3, completată şi semnată de către solicitant, în original; o copie de pe actul de identitate al solicitantului; extrasul de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul (în original) sau autorizaţia de construire emisă solicitantului (în copie legalizată) - pentru imobilele aflate în construcţie, valabile la data depunerii; certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul; adeverinţa privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emisă de o bancă comercială, în original; un plic pe care se va completa numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului, precum şi sesiunea de depunere.

Suma alocată judeţului nostru în cadrul acestei sesiuni a programului ,,Casa Verde” este de 1.581.214 de lei.

Pentru montarea de panouri solare ori instalaţii de producere a energiei termice pe bază de brichete din rumeguş, tocătură lemnoasă ori resturi vegetală se poate plăti din Fondul pentru Mediu cel mult 6.000 de lei/instalaţie, iar pentru montarea de pompe geotermale suma rambursată poate ajunge până la 8.000 de lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5