Nuţu Tabără (Direcţia Agricolă): Îi felicit pe fermierii bistriţeni, avem producţii mulţumitoare în acest an

Ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, i-a felicitat pe toţi producătorii agricoli, mici sau mari, din judeţul nostru pentru „rezultatele mulţumitoare, bune, chiar foarte bune pe care le-au înregistrat în acest an, cu probleme din punct de vedere meteorologic”. „Meritul le aparţine în totalitate, asta datorită hărniciei lor şi bunelor practici agricole, fondurilor europene accesate pentru investiţiile în diverse activităţi agricole şi, nu în ultimul rând, tehnologiilor moderne aplicate de către marii producători agricoli. Le mulţumesc încă o dată, le doresc multă sănătate şi mult succes în continuare”, a transmis fermierilor inginerul Nuţu Tabără, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură, în ciuda problemelor cu seceta, producţiile medii obţinute la hectar sunt peste media înregistrată în 2014, fie că ne referim la grâu (3200 kg/hectar faţă de 3050 kg/ha în 2014), ovăz, orzoanică de primăvară, soia, legume (10.500 kg/ha faţă de 6941 kg/ha ). Scăderi ale producţiei medii se înregistrează la sfecla de zahăr, cartofi, dar şi la plantele de nutreţ.
Anul 2015 este un an bun şi pentru viticultura judeţului, asta prin prisma înfiinţării şi reconversiei plantaţiilor viticole. La nivelul judeţului au fost solicitate drepturi de plantare de viţă de vie pentru 37,8 hectare (un total de 160 hectare cuprinse în reconversie/restructurare), per total suprafaţa ocupată de cultura de viţă de vie fiind de 432 hectare. Din păcate, menţiona prefectul Ioan Ţintean, nu acelaşi lucru se poate spune despre înfiinţarea livezilor cu pomi fructiferi.
Ing. Nuţu Tabără a prezentat şi o situaţie statistică cu privire la efectivul de animale înregistrate la data de 30 septembrie a.c., raportată la datele DSVSA BN. La nivelul judeţului nostru, în gospodăriile şi fermele bistriţenilor sunt peste 85.000 capete bovine, aproape 460.000 de oi, circa 32.000 de capete de caprine, peste 13.000 cai. Interesant este faptul, după cum remarca şi prefectul Ioan Ţintean, că Bistriţa-Năsăud este printre judeţele unde efectivele de ovine le depăşesc pe cele de păsări, ceea ce arată că bistriţenii s-au reîntors spre oierit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5