O clipă de nemurire la Mărişelu

Prin vrednica misiune a părintelul paroh Aurelian Poptean, proaspăt instalat la Parohia Ortodoxă Mărişelu, duminică credincioşii din comună au trăit adevărate clipe de înălţare sufletească de comuniune directă între Cer şi Pământ, între Om şi Dumnezeu.

La hramul bisericii au răspuns afirmativ, săvârşind împreună, ca adevăraţi fraţi ai lui Dumnezeu, sfânta Liturghie, părintele profesor Dumitru Boca de la Seminarul Teologic Cluj, părintele Nicolaie Feier din Bistriţa, a cărui soţie este din Mărişelu, părintele Timoftei Găurean din Agrieş, a cărui fiu spiritual este tânărul preot, părintele Ioan Păcurari din Herina, părintele Lucian Blaga din Domneşti, părintele Dumitru Moldovan, care a slujit al acest altar ani de zile, măicuţele de la Lăpuşu Românesc, însoţite de maica stareţă Maria Magdalena.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Boca, care a făcut un istoric al iertării biblice, al felului în care trebuie să se comporte creştinii adevăraţi, al smereniei şi al căinţei.

A urmat cuvântul de mulţumire al parohului Aurelian Poptean, după care au fost înmânate diplome de onoare pentru cuplurile cu peste 50 de ani de căsătorie, în număr de 4 şi cu peste 25 de ani de căsnicei, în număr de 12, preoţii săvârşind o slujbă de binecuvântare într-o biserică arhiplină de credincioşi. Nu au lipsit florile şi icoana cu Maica Domnului, la care părintele Feier i-a îndemnat să se roage zilnic, pentru ca Dumnezeu să fie mereu prezent în sufletul lor.

Cei şapte preoţi prezenţi s-au rugat lui Dumnezeu „pentru a-i învrednici pe cei prezenţi, a spori în dreapta credinţă, în dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, pentru sănătate, mântuire pentru reaua întâmplare, pace şi linişte”. Părintele Poptean a spus: „Credinţa, nădejdea şi dragostea, au fost pentru dumneavoastră elementele care au ţinut coeziunea acestei frumoase convieţuiri de 50 de ani împreună, învingând greutăţile şi bucurându-vă de toate realizările”, continuând „Am vrut să facem din această sărbătoare o sărbătoare a comunităţii. Nu cred că puteam găsi cadru şi loc mai nimerit a vă sărbători decât în faţa sfântului altar. Este cu siguranţă o zi deosebită pentru dumneavoastră, pentru apropiaţii dumneavoastră, meritaţi preţuire şi cinstire, nu numai din partea copiilor şi nepoţilor, cred că meritaţi din partea tuturor. Niciodată să nu vă dispară de pe chip frumuseţea şi în continuare să vă bucuraţi de dragoste, încredere unul în celălalt, de iubire şi de ce nu?, să ajungem cu toţii să fim prezenţi la nunta de platină”. La sfântul altar al căsniciei se impune multă jertfă de sine, se mai adaugă răbdarea şi iertarea. După slujba de binecuvântare, sărbătoriţii, rudele şi organizatorii au servit un pahar cu vin şi o bucată de cozonat.

Cu ochii în lacrimi una dintre „mirese” ne-a spus că „nunta de aur este pentru fiecare cuplu un moment unic, greu de atins, mai ales în condiţiile actuale, când noţiunea de familie nu este tocmai bine înţeleasă”. „Noi am avut parte şi de momente fericite şi de supărări, dar, cu înţelegere şi răbdare, le-am depăşit pe toate şi iată-ne azi mirii nunţii de aur”.

Diplomă de aleasă preţuire pentru 42 de ani ca păstor de suflete la Mărişelu, a primit părintele Dumitru Moldovan, iar diacul Iacob Hordouan este distins cu o diplomă pentru 70 de ani de prezenţă în strana bisericii. Pe lângă localnici la slujbă au asistzt şi cei veniţi de pe Valea Ţibleşului, de la sita, din fosta parohie a părintelui Poptean, precum şi părinţii doamnei preotese Susana, veniţi de la Căian.

Manifestările au continuat la Căminul Cultural cu lansarea volumului de poezii al dascălului din Sita Viorel Oprea, apărut la Editura Napoca Star. În demersul său preotul a fost ajutat de primarul Toma Someşan, viceprimarul Iuliu Ogocan, consilierii locali, consilierii parohiali, credincioşi.

Cuvântul părintelui Găurean despre rănduielile dumnezeieşti, despre bucuria îngerilor de a fi părtaşi cu noi la un asemenea eveniment, au întregit lucrarea sfintei treimi din însorita zi de toamnă petrecută la Mărişelu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5