Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, Cetăţean de Onoare al comunei Mărişelu. Primarul Horea Petruţ va conferi titlul duminică, în Biserica din Domneşti

Duminică, în Biserica din Domneşti, păstorită de părintele Lucian Blaga, va fi sărbătoare. Primarul comunei Mărişelu, Horea Petruţ va conferi titlul de Cetăţean de Onoare, acordat prin hotărârea Consiliului Local al comunei Mărişelu nr. 40, din 29.06.2018, părintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru pentru implicarea în activitatea pastoral-misionară.
Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, apoi a urmat Studii aprofundate de master. De-a lungul timpului, pe lângă ascultările de secretar şi eclesiarh, avute la Nicula, a îndeplinit diferite ascultări şi în afara ei, ca, de pildă: egumen la Mânăstirea „Sfânta Treime” din Soporul de Câmpie, duhovnic la Mânăstirea „Sfântul Evanghelist Luca”- Dobric, pedagog la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preot militar în garnizoana Dej, unde a amenajat o capelă. În perioada octombrie 2000 –ianuarie 2009 a fost stareţ al Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, unde a demarat, dimpreună cu ÎPS. Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a străvechii vetre monahale. Astfel, s-au construit o nouă și monumentală biserică și o Casă de creație – astăzi „Casa Mitropolitul Bartolomeu” –, care cuprinde: reședința chiriarhului, atelierele de pictură, biblioteca și muzeul. De asemenea, s-au construit Centrul de conferințe „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și o eurofermă prin programul de finanţare SAPARD. A fondat Editura „Ecclesia” a Mânăstirii Nicula, fiind, totodată, şi membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, din 2008.
În perioada 2002-2008, a fost preşedintele Consistoriului Monahal Eparhial, iar, din 2012, este membru titular în Consistoriul Superior Bisericesc Monahal.
În prezent este exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, numit la 1 mai 2008, şi slujitor al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, din 8 ianuarie 2009. Ranguri: protosinghel – 2000 şi arhimandrit – 2002.
Disticţii: Crucea patriarhală a Patriarhiei Ecumenice – 2004; Crucea patriarhală a Patriarhiei Române – 2011. Este autor a numeroase cărţi de specialitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]