Un om valoros se confesează

„Realizarea actului artistic presupune şi o susţinere din partea forurilor diriguitoare”

Susţine această realitate şi este afirmaţia cunoscutului şi „bătăiosului” om de cultură şi suflet deosebit CORNEL POP – profesor şi dirijor al Coralei „Andrei Mureşanu”
Rep.: Stimate d-le Cornel Pop, a trecut ceva vreme de când nu am mai abordat problemele care îl frământă pe cunoscutul şi apreciatul profesor, dirijor şi arhidiacon, omul care a fost, este şi va fi „diapazonul” marilor ansambluri corale, coruri bisericeşti şi „mentorul” Societăţii Coralei „Andrei Mureşanu” care aparţine Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” şi nu în ultimul rând „părintele” Şcolilor de Cântăreţi Bisericeşti.
Care sunt preocupările „maestrului” Cornel Pop şi care sunt problemele care le întâmpină în această perioadă, grea pentru actul cultural?
Cornel Pop : - Pregătim un concert pro Pascal; de Duminica Floriilor vom susţine un concert la Câmpulung Moldovenesc, la invitaţia Coralei „Camerata Academică”.
Suntem invitaţi de Î.P.S. Irineu să concertăm la Alba Iulia, în perioada Postului Mare. Pregătim participarea noastră la Festivalul Coral „Bunavestire” din judeţul Suceava, la Gura Humorului şi suntem onoraţi de invitaţia de a participa la Festivalul Internaţional de Muzică Sacră „Bartolomeu Anania” organizat de C.C.M. „George Coşbuc”, cu implicarea directorului Dorel Cosma.
Vom participa la Festivalul de Muzică Sacră „Tudor Jarda” din Năsăud, fiind şi organizatori.
Suntem invitaţi, prin intermediul directorului Dorel Cosma, de P.S. Siluan al Eparhiei Ortodoxe din Ungaria, în localitatea Gyula, pentru un concert şi liturghie arhierească. Mulţumim C.J.C. B-N pentru sprijinul acordat diferitelor manifestări. Vom mai susţine şi alte concerte Pascale în judeţ şi împrejurimi.
Rep.: - Şi, totuşi, există şi necazuri, neîmpliniri, nemulţumiri în viaţa şi activitatea omului şi dirijorului Cornel Pop.
Care sunt acestea, stimate maestru?
C.P.: - Realizarea actului artistic presupune şi o susţinere din partea forurilor abilitate şi sperăm să-i avem aproape, ca întotdeauna - C.C.M. „George Coşbuc” şi Primăria Bistriţa.
Implicaţia Coralei „Andrei Mureşanu” în susţinerea răspunsurilor la Sfânta Liturghie presupune ca vocile de la Altar să fie în deplină concordanţă cu tonalitatea corului.
Preotul trebuie să-şi modeleze vocea după tonalitatea corului, el fiind considerat „solist” al formaţiei corale.
Abaterile de la tonalitatea corului creează tensiuni şi întreruperi în actul coral, fapt ce deranjează expresia corală şi este un fenomen receptat de credincioşii prezenţi.
În mare parte se realizează această „conexiune” între preoţi şi corală, dar mai sunt unele mici excepţii, când vocea de la altar este în „disonanţă” cu vocea şi tonalitatea corului.
Este ideal ca „discursul liturgic” să fie în aceeaşi tonalitate şi pe „aceeaşi lungime de undă” la ambele părţi implicate.
Rep.: - Care este situaţia Şcolilor de Cântăreţi Bisericeşti, ştiind că sunteţi un „neastâmpărat şi neostoit instructor” în a forma adevăraţi cântăreţi?
C.P.: - Am în derulare Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti de la Reghin, realizată cu binecuvântarea Î.P.S. Irineu.
Solicitări sunt şi în judeţul nostru, dar sunt îndrumaţi spre cursurile de la Seminarul Teologic din Cluj.
Frecvenţa ar fi mult mai numeroasă dacă s-ar organiza cursurile la Bistriţa, datorită distanţei pe care o au de parcurs candidaţii, ea este mai mică.
Sunt mulţumit, ca şi P.C. preoţi parohi, de calitatea cântăreţilor bisericeşti, la seriile absolvite la Bistriţa şi orele numeroase de predare nu pot fi înlocuite cu naveta.
Rep.: - Ce transmiteţi cititorilor „celui mai ştiut şi cunoscut ziar”, ca şi redactorilor acestuia?
C.P.: - Să vegheze asupra bunului mers al tuturor domeniilor de activitate – social, cultural etc., să fie un adevărat „jandarm al democraţiei”.
Rep.: - Vă mulţumim. Trebuie să rămâneţi şi să fiţi un „stâlp şi etalon” al cântecului bisericesc şi nu numai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5