Sute de cereri pentru dispozitive medicale la CJAS

*Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN: Numărul de cereri care au rămas nesoluţionate de anul trecute a fost de 482. Încă mai avem 397 de cereri în aşteptare, 118 provenind încă din 2012 şi 279 din 2013. Aceasta era situaţia la 30 iunie 2013.

Numărul persoanelor suferinde care au nevoie de un dispozitiv medical este în continuă creştere. Bolnavii sunt trecuţi pe liste de aşteptare, iar din cauza fondurilor insuficiente din ultimii ani, unii pacienţi au fost nevoiţi să aştepte şi câte doi ani, pentru un scaun rulant sau o proteză pentru picior.,,Luna aceasta am reuşit să soluţionăm foarte multe cereri, chiar astăzi cred că am semnat vreo 100 de cereri şi cred că anul acesta vom ajunge la un echilibru, adică să nu avem cereri restante din anii precedenţi. În anul acesta cele mai multe solicitări au venit pentru aparatele de administrare oxigen (174 de cereri) şi acestea se soluţionează pe loc, pentru că sunt vitale şi de altminteri aparatele de administrare oxigen nu se cumpără, ele se închiriază de la furnizor. Apoi, pe locul doi în top sunt sacii colectori pentru colostomie, în general pentru problemele oncologice (au fost 171 de cereri şi tot 171 aprobate) şi pe locul trei ar fi lentilele intraoculare pentru bolnavii de glaucom care au nevoie de implanturi (151 de cereri dintre care au fost soluţionate 120)”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN. ,,Ca şi cheltuială pentru dispozitivele medicale până la data de 30 iunie sunt utilizaţi 758.785 lei”, a subliniat Camelia Ilişuan.


Ce dispozitive medicale sunt decontate de CJAS? Preşedintele CJAS BN, Camelia Ilişuan, a explicat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă care sunt dispozitivele medicale decontate de CJAS.,,Există două categorii de dispozitive medicale şi materiale sanitare. Unele care sunt utilizate de pacienţi, fie pentru a-i uşura suferinţa, cum ar fi aparatele de administrare oxigen, sacii de colostomie, fie pentru a-i corecta o deficienţă locomotorie, cum sunt protezele ş.a.m.d. Vorbim aici de dispozitive externe. Şi sunt dispozitivele interne, cum ar fi implanturile, electrostimulatoarele cardiace, tijele care nu se decontează de CJAS. Ele sunt decontate de spitalele unde se fac acele operaţii, respectiv de casele judeţene de asigurări de sănătate respective. Dacă în acel moment, spitalul nu dispune de dispozitivul respectiv, pacientul trebuie să ştie că trebuie să îl cumpere doar de la un furnizor care are contract cu acel spital, pentru a putea depune mai târziu o cerere pentru decontare. După noile norme care s-au impus anul acesta, consiliile de administraţie ale spitalelor respective trebuie să stabilească un regulament pentru soluţionarea acestor cereri”, a afirmat Camelia Ilişuan.Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, unul din membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită de acesta sau reprezentantul legal al asiguratului trebuie să depună o cerere la CJAS, însoţită de un document justificativ care atestă calitatea de asigurat, copie după actul de identitate, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical. Pacientul sau rudele acestuia se prezintă cu decizia la furnizorul de dispozitive medicale care are contract cu CJAS, pentru a ridica dispozitivul.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]