179.003 euro în “Ținutul Haiducilor”

Un raport de selecție finală publicat pe “www.galtinutulhaiducilor.ro” anunță proiecte finanțare în valoare totală de 179.003 euro. Este vorba despre: renovarea centrului cultural “Liviu Rebreanu” din Chiuza – 149.005 euro; amenajarea de parcuri, spații verzi și locur de joacă pentru copii în Căianu Mic (14.999 euro) și Uriu (14.999 euro). Retrase au fost cele referitoare la pietruirea drumului de acces la Cetatea Ciceului (199.982 euro) și amenajarea terenului de sport în Zagra (15.000 de euro), în timp ce amenajarea Văii Podului (necadastrată) din Ciceu-Giurgești (200.000 de euro) a fost declarată eligibilă, dar neselectată pentru finanțare deocamdată.
Ales să fie susținut cu bani la finalul anului trecut, la a doua strigare, după ce inițial (la început de 2011) fusese exclus de pe lista proiectelor declarate eligibile și depuse în sesiunea din 2010, inițiativa cu “Ținutul Haiducilor” a făcut în primăvară încă un pas spre concretizare, prin semnarea la Satu Mare a contractului, operațiune îndeplinită de către primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, coordonatorul Grupului de Acțiune Locală. Din acel moment, fiecare primărie parteneră a fost liberă să-şi deruleze fondurile pentru atingerea obiectivelor prezăzute în proiect.
Practic, 13 unități administrative-teritoriale din județul nostru (Beclean, Runcu Salvei, Zagra, Spermezeu, Chiuza, Căianu Mic, Braniştea, Uriu, Petru Rareş, Ciceu-Giurgeşti, Negrileşti, Târlişua şi Ciceu-Mihăieşti) şi una din Cluj au avut mână liberă să acceseze 2,78 milioane de euro în cadrul acestui program cu finanțare europeană nerambursabilă, în ideea punerii la punct a unor trasee turistice de referinţă în promovarea şi dezvoltarea unor obiective de interes cultural, administrativ, agricol, economic, de agrement şi mediu, cu țintă spre atragerea vizitatorilor şi a consumatorilor. Iniţiativa cu capitala la Figa, ce-si propune implementarea pe bani europeni a unei strategii integrate pentru progresul teritorial, sprijină construcţia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor şi a planului de evoluție locală; realizarea se face cu ajutorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud.
Practic, este vorba despre dezvolatarea şi centralizarea zonei turistice în jurul oraşului Beclean şi a stațiunii de la Figa, parc balner aflat oricum în continuă creştere şi reinventare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5