5 sfaturi pentru dezvoltarea copilului tău

Joaca este modalitatea prin care copilul învață cel mai ușor și interacționează atât cu alți copii de vârsta lui, dar și cu adulții. Inteligența, aptitudinile sociale și gândirea critică se pot dezvolta mult mai ușor la copii dacă au parte de sprijinul necesar. Iată cum poți stimula dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului tău, folosindu-te de lucruri cât se poate de simple. 

Pune la dispoziția copilului jocuri de inteligență pentru a-i stimula gândirea

Jocurile de inteligență au un impact foarte important asupra dezvoltării copilului în sensul că îl ajută să aibă gândire critică și analitică încă din primii ani de viață. Poți alege jocuri de inteligență de la Piciuland.ro, jocuri care au atât un rol educativ, cât și pe acela de a-l ajuta pe copil să își ocupe timpul într-un mod constructiv, învățând prin joacă și distracție. Gama variată de jocuri de inteligență îți va permite să alegi cele mai interesante și potrivite activități pentru copilul tău, astfel încât evoluția să fie vizibilă.

Învață copilul să se integreze în grupuri de copii, dar și de adulți

Comportamentul copilului trebuie să fie adaptabil, în așa fel încât el să dezvolte spirit de echipă atunci când desfășoară activități cu alți copii de vârsta lui, dar și să aibă o conduită potrivită atunci când el se află în compania adulților. Copilul va învăța aceste lucruri cu timpul dacă are parte de suport din partea părinților și dacă între el și aceștia există o bună comunicare. 

Lasă-l pe copil să pună întrebări când nu înțelege ceva

Chiar dacă uneori poate fi obositor, copilul trebuie să se simtă liber să întrebe orice nu înțelege, în așa fel încât el să învețe zilnic ceva nou. Comunicarea este fundamentală pentru ca un copil să simtă iubit și înțeles, pentru că astfel el înțelege că opiniile lui contează, iar în acest mod el va fi ajutat să se dezvolte frumos și să își contureze o personalitate puternică și trăsături de caracter care îl vor ajuta pe tot parcursul vieții.

Oferă-i copilului independență și libertate de alegere

Indiferent de vârsta pe care o are, copilul trebuie să învețe să își asume deciziile și să fie conștient de faptul că fiecare faptă are consecințele sale. Nu îi pune limitări inutile, ci ajută-l să înțeleagă de mic diferența dintre bine și rău și să experimenteze atât victoria, cât și eșecul. Fiecare greșeală va fi pentru cel mic o lecție care îi va fi de folos în viitor, iar dezvoltarea sa va fi armonioasă și nu se va teme să exploreze, pentru că este conștient de capacitatea lui de alegere, dar și de posibilitatea de a lua decizii. 

Oferă-i copilului iubire și înțelegere

Copilul trebuie să știe că indiferent de ce se întâmplă în viața lui, familia îi va fi mereu alături iar cei dragi îl vor sprijini și îl vor iubi necondiționat. În acest mod el nu va avea temeri nefondate și va învăța încă de mic cele mai importante valori din viață: iubirea, respectul și înțelegerea, valori pe care le va prețui pentru totdeauna. Un copil iubit este mai extrovertit, nu se teme să își exprime emoțiile și sentimentele și devine tot mai empatic cu cei din jurul său, deoarece aceste lucruri le-a văzut și acasă și le va transmite mai departe.

Pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte frumos trebuie să îi oferi un trai liniștit, libertate și sprijin în tot ceea ce face. Copilul nu trebuie pedepsit, însă este bine să înțeleagă din timp care este diferența dintre o alegere bună și una proastă și cum trebuie să se comporte în funcție de contextul în care se află. În acest mod vei reuși să pui o bază solidă în dezvoltarea copilului, iar viitorul adult va fi o persoană de succes, indiferent de alegerile pe care le va face în viața personală sau în cea profesională. 


 

Comentarii

08/03/21 18:44

Foarte bine scris articolul, multumesc pentru sfaturi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5