O acţiune de mare reverberaţie patriotică –

71 ani de la moartea Gen. Erou Grigore Bălan

O activitate de suflet, de înaltă recunoştinţă pentru supremul sacrificiu făcut de eroii neamului românesc, s-a desfăşurat pe platoul cunoscutei şi valoroasei Brigăzi 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, pentru a comemora împlinirea a 71 de ani de când primul general român – Grigore Bălan - şi-a dat viaţa pe altarul patriei, în marea campanie de eliberare a ţinutului sfânt al românilor – Transilvania, de sub dictatura şi jugul hortyst.
La acest deosebit, sensibil şi de mare reverberaţie patriotică eveniment au participat, cu sufletul şi inima, col. Gheorghe Tanca – şef Logistică la Brigada 81 Mecanizată, care a făcut o pertinentă prezetare a vieţii şi activităţii marelui Gen. Erou Grigore Bălan, fapt pentru care brigada îi poartă cu mândrie numele, col. (r.) Ioan Cordovan, preşedinte de Onoare al Asociaţiei Judeţene Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a prezentat un documentat material intitulat „71 de ani de la moartea Generalului Erou Grigore Bălan”, decorat de două ori cu cel mai mare Ordin militar românesc „Mihai Viteazul”, îm care a evocat drumul parcurs de marele erou şi atrocităţile făcute de trupele germano-hortyste în retragere, care au ucis 28 de români.
Viteazul general a murit în luptele de eliberare a oraşului Sfântu Gheorghe, iar Asociaţia Cultul Eroilor şi-a propus să realizeze un muzeu şi o statuie în satul său natal, Blăjenii de Sus.
Au mai fost prezenţi col. (r.) Vasile Măgeruşan – preşedintele Asociaţiei Cultur Eroilor „Regina Maria” BN, col. (r.) Vasile Chiorean – prim-vicepreşedinte al Asociaţiei C.M.R.R. BN.
În cadrul ceremonialului militar şi religios dedicat evenimentului s-a desfăşurat slujba de pomenire a Generalului erou săvârşită de PC preot protopop Alexandru Vidican, PC preot misionar V. Pugna şi preot militar Ovidiu Halas, urmată de depunerea unei coroane de flori la statuia Generalului Erou Grigore Bălan, aflată în curtea Brigăzii 81 Mecanizată.
Vibrantul şi sensibilul eveniment s-a încheiat cu defilarea trupelor prezente la activitate şi salutul profesionistei Muzici Militare a Garnizoanei Bistriţa.
Să nu uităm niciodată jertfa celor mai mari eroi ai neamului nostru pentru independenţă, libertate, democraţie etc., să aducem permanent un pios omagiu pentru cei care ne-au croit un drum spre a trăi paşnic şi demni, aşa cum a fost marele şi viteazul General Grigore Bălan.
O zi cu profunde sentimente de recunoştinţă pentru cei care au făurit istoria unui popor liber.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5