100 de ani de la înființarea „Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, evocată la Blăjenii de Sus

În data de 14 septembrie a.c., după slujba din Biserica Creștin Ortodoxă-Română din Blăjenii de Sus, unde s-a făcut pomenirea înălțării cinstitei și de viață făcătoarei Cruci -  Înălțarea Sfintei Cruci, s-a derulat festivitatea de omagiere a Generalului Erou Grigore Bălan, primul general român căzut la datorie, pe câmpul de luptă, în  crâncenele bătălii purtate cu trupele horthiste și hitleriste, pentru eliberarea Ardealului.

Cu acest prilej, după parastasul oficiat de preotul militar şi cel local, în fața monumentului Generalului erou Grigore Bălan, au fost susţinute alocuţiuni prin care s-a evocat jertfa eroilor locali şi cei ai neamului nostru şi s-a depus o coronă de flori la bustul generalului.

Col. (r.) Vasile Măgerușan, a înmânat primarului comunei Șintereag și col. (r.) Nicolae Pop, medalia jubiliară „100 de ani de la înființarea „Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, medalie din cupru aurit, acordată de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, în semn de recunoaștere a activităților intense desfășurate în sprijinirea și implicarea directă, în acțiunile derulate de către filiala județului Bistrița-Năsăud Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu”

La finalul ceremonialului militar au defilat militarii Brigăzii 81 Mecanizată, ai cărui nume îl poartă, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.

După acest moment militar și religios, în Căminul Cultural al satului s-a derulat a IV-a ediție a simpozionului „Eroii Județului Bistrița-Năsăud-Eroii Neamului Românesc”, la care au asistat, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prof. Vasile Puica, subprefectul județului Bistrița-Năsăud, ing. Ciprian Ceclan-Oprea, șeful de Stat Major al Brigăzii 81 Mecanizată, col. Nicolae Marius Moneanu, un foarte numeros public, format din cadre militare active și de rezervă, intelectuali din Cluj, Bistrița, Năsăud, Beclean și foarte mulți săteni din Blăjenii de Sus.

Cercetătoarea științifică II dr. Elena Crinela Holom, de la Universitatea Babeș-Bolyai-Centrul de Studii a Populației, a prezentat comunicarea „Soldații din Transilvania și familiile lor-înainte, în timpul și după „Marele Război”.

Col.(r.) Gheorghe Tanco, prim-vicepreședinte al Filialei Județului Bistrița-Năsăud Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu”, a prezentat materialul „100 de ani de la înființarea Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, devenită Societatea Cultul Eroilor din România, iar prof. Ioan Seni,președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, a prezentat materialul „Momente semnificative din Istoria Transilvaniei”.

Un alt punct al evenimentului a fost făcut de două prezentări de carte, editate de către elevul Vlad-Adrian Pop din clasa XI-a a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, autorul cărții „Am fost vânător de munte” și prof. Mircea Daroși, autorul cărții „Glasul Unirii”-Eseuri.

În finalul simpozionului, col. (r.) Ioan Cordovan-președinte de onoare al filialei județului  Bistrița-Năsăud Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu”  - în semn de recunoștință pentru activitățile de sprijinire și implicare directă în acțiunile asociației, a acordat primarului comunei Șintereag două medalii confecționate de către Muzeul Unirii din Alba Iulia, cu prilejul Centenarului Unirii de la 1 Decembrie 2018,  reprezentând trei mari personalități românești ce au fost implicate direct în unirea românilor din cele trei  părți ale Carpaților - Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria -  și o „Diplomă de Excelență”, iar domnului col. (r.) Vasile Măgerușan care, odată cu derularea evenimentului de la Blăjenii de Sus  i-a încetat și  calitate de președinte al filialei județene Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu”, datorită mutării familiei în Cluj-Napoca, i-a înmânat  o „Diplomă de Excelență” și un cadou, format din cărți cu tematică istorică românească.

Col.(r.) Nicolae Pop, președintele A.N.C.M.R.R. „General Grigore Bălan” B.N. i-a acordat col. (r.) Vasile Măgerușan o frumoasă Plachetă de Onoare.

Seniorul editor, prof. Adrian Mănarcă, a prezentat un scut profil elogios al activității col.(r.) Vasile Măgerușan.

Acțiunea deosebit de apreciată, de către toți participanții de la Blăjenii de Sus, s-a încheiat cu o interpretare de pricesne de excepție a doamnei Ceșa Floarea și o masă de socializare. Consider că în aceste momente, nu prea bune în care trăim, prin muncă, cooperare, sprijin reciproc, respect pentru națiunea română  și aproapele nostru, „Neamul Românesc devine Etern prin Cultul Eroilor”, nu prin cel al dezbinării pe toate planurile și al urii unuia împotriva altuia.

Odihnă veșnică Eroilor neamului românesc!

Col.(r.) Ioan Cordovan

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5