Activitatea târgurilor de animale din Bistriţa-Năsăud a fost suspendată!

Prefectul Ovidiu Frenţ a convocat luni Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud , la propunerea DSVSA Bistriţa-Năsăud, în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi a Republicii Moldova, şi ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului în judeţ.

         „În cadrul şedinţei au fost actualizat Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud şi aprobat prin Hotărârea nr. 1 din 22.01.2018. Principalele modificări şi completări aduse vizează suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate privind vânzarea/cumpărarea animalelor vii, până la noi dispoziţii”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

         De asemenea, va fi constituit un Grup Local de Experţi în vânat şi vânătoare, prin ordin al prefectului, alcătuit din specialişti în vânătoare şi experţi tehnici pentru pestă porcină africană din cadrul DSVSA BN. Acest grup va urmări ca prevederile HG 830/2016 reactualizată să fie aplicate de decidenţii şi gestionarii în vânătoare şi vânat în ceea ce priveşte organizarea partidelor de vânătoare, biosecuritatea acestora, vânătoarea selectivă, sistarea hrănirii mistreţilor, păstrarea carcaselor după vânătoare până la obţinerea rezultatelor de la laborator, ecarisarea fondurilor de vânătoare.

         Tot prin ordin al prefectului vor fi constituite comisii mixte de control care să verifice respectarea cerinţelor privind mişcarea porcinelor domestice pe teritoriul judeţului. De asemenea, vor fi identificate terenuri pentru incinerare/îngropare şi utilaje pentru săpare/astupare, necesare în cazul neutralizării alternative.

         „În cazul suspiciunii/confirmării prezenţei PPA pe teritoriul judeţului, Unitatea Operaţională Locală împreună cu Grupul Local de Experţi în vânat şi vânătoare va elabora Planul de acţiune privind intervenţia în focarul/focarele de PPA şi de populare a exploataţiilor care va fi supusă aprobării Centrului Local de Combatere a Bolilor”, se menţionează în comunicatul semnat de prefectul Ovidiu Frenţ şi dr. Ioan Bogolin, directorul executiv al DSVSA BN.

          

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5