Angajatorii, încurajaţi financiar să încadreze elevi şi absolvenţi

              Angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, a cărui valoare este în prezent de 500 lei, anunţă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.

“Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar  este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii”, explică directorul executiv al instituţiei,  Otilia Râpan.

         O alta facilitate acordată angajatorilor prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, este cea legată de încadrarea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ.

          “Conform art. 80 din această lege, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi şi primesc lunar, pe aceasta perioadă, pentru fiecare absolvent o suma egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în munca, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o suma egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, pentru absolvenţii de învăţământ superior. Reamintim, valoarea indicatorului social de referinţă la acesta dată este de 500 lei”, precizează sursa citată.

           Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prezentate, dar pe o perioadă de 18 luni.

          Pentru a beneficia de această subvenţie, absolvenţii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele agenţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi), ulterior emiţându-se dispoziţia de repartizare în muncă, dupa care se încheie contractul de muncă. Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii contractului.       

Pentru mai multe informaţii privind stimularea în muncă a elevilor şi studentilor, cât şi încadrarea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ promoţia 2013, persoana de contact din cadrul A.J.O.F.M. B - N este  Georgeta Simionca, Biroul nr. 4, tel.0263236295, int.104”, se arată în comunicatul transmis de AJOFM BN.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5