Ansamblul „Datina” din Mărişelu invitat al Festivalului concurs”Ţara Călatei”

Comuna clujeană Călăţele s-a aflat duminică 11 octombrie în sărbătoare, sărbătoare prilejuită de organizarea primului Festival concurs de interpretare vocală şi instrumentală, precum şi joc popular. Juriul din care a făcut parte cunoscuta interpretă a ţinutului moţesc Mariana Morcan a fost cât se poate de exigent, remarcând muguri de cântec şi instrumentişti ce promit pe viitor, dar şi jucăuşi ce pot duce oricând mai departe tradiţia şi jocul din satul românesc de odinioară.
La invitaţia primarului Vasile Tripon, invitat de seamă a fost Ansamblul „Datina” din Mărişelu, jud. Bistriţa – Năsăud, care prin prezentarea unui frumos obicei de nuntă a adus un plus de valoare acestui festival.
Deschiderea oficială aşa cum era firesc i-a aparţinut iniţiatorului, primarului comunei Călăţele care a scos în evidenţă faptul că acest concurs vrea să descopere şi să stimuleze tinerele talente, dar în acest an el are şi un scop caritabil, şi anume strângerea de fonduri pentru părintele Dănuţ Călătean, preot în Parohia Sâncrai, Protopopiatul Huiedin, care are nevoie de fonduri pentru recuperare fizică.
Juriul format din cinci membrii: Florin Ciobanu – instrumentist, Mariana Morcan artistă profesionistă, Adriana Irimieş, Ioan Mariş – reprezentantul Primăriei, precum şi maestrul coregraf Mircea Câmpean ce a îndeplinit şi calitatea de preşedinte, au jurizat cât se poate de obiectiv, împărţind în trei secţiuni concurenţii.Premiile au fost pe măsură după cum urmează:
• Secţiunea instrumentişti locul I – instrumentiştii de la Frata
II – Ciorte Andrei
III – Ovidiu Matiş
• Secţiunea solişti vocali locul I – Camelia Corina Soporan- Frata,Cluj şi Alesiana Agrişan – Huiedin
II – Alexandra Mariş
III – Andreea Matiş– Călata şi Antonia Jimborean
Premiul pentru debut -Timea Soporan – Cluj
• Secţiunea jocuri populare locul I – Cununiţa Baciului – Baciu
II – Jucăuşii de pe Someş – Cluj
III – Nepoţii Iancului – Mărişel Cluj

După ce toate acestea în gala Festivalului căminul cultural s-a umplut de veselie, fiindcă s-au auzit strigături şi alaiul de nuntă în frunte cu steagul, au travesat sala până la locul din scenă unde se afla mireasa. A urmat apoi o întreagă nuntă tradiţională cu momentele esenţiale, strigatul în prag, hopăitul găinii, jocu miresei, datul năfrămii şi încheindu-se cu jocul „de-a lungu” şi „învârtita” de pe Valea Şieului. La finalul spectacolului tinerii Ansamblului „Datina” au ţinut să ofere părintelui Călătean prezent acolo din puţinul lor un mic ajutor financiar.
Cu bucurie în suflet mulţumim pentru invitaţie domnului primar Vasile Tripon, pentru deplasare primarului de la Mărişelu Toma Someşan, dorind părintelui Dănuţ multă sănătate şi multă putere.

Comentarii

16/10/15 14:40
corina cristutiu

Ansamblul,,Jucausii de pe Somes" a castigat locul I (dovada e diploma care e postata),iar locul II a fost ocupat de ansasamblul ,,Junii Vladesei" din Huedin.

16/10/15 15:09
marius

datele pentru Rasunetul au fost furnizate de parintele Aurelian Poptean din Mariselu. Este o invatatura de minte si pentru noi sa nu mai punem si clasamente in care nu sunt si ai nostri, pentru ca numai ne incurcam. Trebuia sa scrie presa clujeana clasamentele

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5