Praznic în Parohia bistriţeană Mărişelu
Duminică, 4 octombrie parohia bistriţeană Mărişelu de pe frumoasa vale a Şieului şi-a serbat hramul bisericii. Aşa cum era şi firesc manifestările au debutat cu Sfânta Liturghie unde biserica a devenit neâncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor adunaţi. Fii ai satului au revenit la casa părintească aducând cu ei şi dorul după lumea satului de altădată dar şi ghemul poveştilor pe care l-au depănat încet din caierul amintirilor.
Şi pentru ca sărbătoarea să fie şi mai frumoasă, alături de părintele paroh Aurelian Poptean au fost prezenţi şi părintele Petreuş Ioan de la Popeşti jud. Cluj, părintele Teodor de la Sita, Protopopiatul Beclean, părintele pensionar Făgăraş Victor de la Bistriţa, părintele pensionar Moldovan Dumitru de la Măgurele, precum şi părintele Dragoş Luca de la Topliţa jud. Harghita, care nu a venit singur ci însoţit de corul „Arhanghelii” din oraşul Topliţa. Prin răspunsurile date la Sfânta Liturghie, căt şi prin cuvintele pline de har a părintelui Petreuş Ioan toţi cei prezenţi au petrecut momente de înaltă trăire duhovnicească.Priceasna „Duhule Sfinte lumină lină” interpretată de doamna cântecului bistriţean Cornelia Ardelean Archiudean a umplut ochii de lacrimi şi sufletul de pace şi linişte.
La finalul Sfintei Liturghii aşa cum e deja încetăţenit de câţiva ani au fost serbate cuplurile ce au împlinit 25 şi respectiv 50 de ani de căsătorie., anul acesta fiind doar patru astfel de cupluri. Părintele paroh le-a înmânat fiecăruia diplome de onoare, alături de un mic dar ce să rămână peste timp ca amintire a acestui moment binecuvântat. Slujba de binecuvântare mai apoi a fost ca un dar ceresc pentru cei ce poate s-au intors peste timp retrăind momente unice.
Pentru că părintele pensionar Dumitru Moldovan a împlinit 55 de ani de slujire, Parohia Mărişelu, dimpreună cu Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi de aici i-au acordat părintelui o diplomă de aleasă preţuire, precum şi un dar de suflet spre aducere aminte. Într-un final şi părintele paroh a fost surprins în mod plăcut, fiindcă Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi din Bistriţa, ai căror tineri au fost şi ei prezenţi, i-au dăruit părintelui o diplomă de aleasă cinstire evocând modul în care coordonează activităţile acestora.A urmat apoi agapa frăţească de la Căminul Cultural, agapă ralizată cu sprijinul direct a tineilor din Asociaţia de la Mărişelu, precum şi a altor credincioşi darnici.
Începând cu orele 16,00 în aceeaşi locaţie a avut loc un spectacol folcloric, ce a adunat sute de spectatori din localitate cât şi din localităţile învecinate. Un regal folcloric dacă putem spune aşa, de unde nu au lipsit jocul şi cântecul. Ansambluri precum: „Cununa Grâului” de la Ogniţa şi „Doiniţa” a Cercului Militar Bistriţa au adus în faţa spectatorilor jocul someşan ori de câmpie, înnobilându-l. Nunta tradiţională de pe Valea Şieului a fost pusă în scenă într-un mod cu totul deosebit de membrii Ansamblului „Datina”, scoţând cum nu se poate mai bine în evidenţă obiceiul ce încet, încet parcă se pierde în negura vremilor.
Un ansamblu plin de originalitate şi entuziasm dar şi talent pe măsură a fost ansamblul „Măgura” din com. Călăţele, jud. Cluj. Dansurile lor moţeşti dar şi din Bihor au fascinat publicul, Tot atât de mult au fost aplaudaţi şi artiştii profesionişti Cornelia Ardelean Archiudean, Marcel Avram şi Daniel Raţiu. De remarcat prezenţa pe scena de la Mărişelu a fraţilor Merca, Iulia şi Tudor, soliştii ansamblului de la Călăţele, care în anul acesta au fost laureaţii festivalului concurs „Mamaia copiilor”. De asemenea salutăm prezenţa în mijlocul nuşfelenilor a tânărului instrumentist Andrei Petreuş de la Cluj, care a interpretat piese precum „Aşa-i românul” sau „Ană zorile se varsă” etc.
Seara a fost încheată cu mulţumirile părintelui paroh adresate tuturor invitaţilor şi oaspeţilor ce au poposit în această zi în comunitatea de la Mărişelu, cât şi mărişelenilor ce ascultând glasul păstorului lor sufletesc au ştiut să fie cele mai alese gazde.
Adaugă comentariu nou