Seara credinţei străbune, la Mărişelu
„Seara credinţei străbune”, sub acest generic se derulează în Parohia Mărişelu, Protopopiatul Bistriţa, o serie de activităţi duhovniceşti menite să scoată în evidenţă credinţa străbună de odinioară de unde creştinii de azi învăţând să poată se o lase moştenire generaţiilor ce vor urma. În fiecare din cele şase duminici ale postului mare, după săvârşirea slujbei vecerniei, părintele paroh Aurelian Poptean, le propune enoriaşilor întâlniri cu mari duhovnici de odinioară. Pe un ecran mare se proiectează filme documentare despre viaţa şi activitatea unor duhovnici de seamă pe care i-a avut acest popor. Aşa se face că fiecare seară de duminică a fost dedicată unui duhovnic, în faţa enoriaşilor derulându-se filme documentare precum : „Părintele Ioanichie Bălan”, „Părintele Cleopa Ilie”, „Părintele Paisie duhovnicul”, „Părintele Arsenie Boca – sfântul Ardealului”. Pleiada acestor mari duhovnici va fi încheiată de un mare ierarh a Bisericii noastre străbune, un voievod ce la vârsta de 94 de ani se dovedeşte a fi mare propoveduitor şi apărător fervent al credinţei, Inalt Prea Sfinţitul Iustiniam al Maramureşului.
Biserica din Mărişelu a devenit în fiecare duminică o gazdă primitoare pentru zecile de credincioşi ce vin să guste din fagurele de miere al credinţei drept măritoare, însă în duminica a patra, a fost parcă neâncăpătoare. De la ora 17:00, s+a derulat filmul documentar „Părintele Paisie duhovnicul”, iar în continuarea acestuia, aşa cum e deja obiceiul de la venirea părintelui Aurelian Poptean aici ca lunar să se săvârşească taina Sfântului Maslu, părintele a săvârşit împreună cu alţi şase preoţi această taină dumnezeiască.
Părintele Marius Avram de la Monor, Părinţii Emanuel Vidican şi Marius Pintican de la Bistriţa, Părintele Grigore Linu de la Chintelnic, Părintele Vasile Motogna de la Teaca, precum şi Părintele Teodor Vântu de la Sântioana au înălţat rugăciuni pentru sfinţirea untdelemnului şi a credincioşilor prezenţi în biserică.
La finalul sfintei taine, părinţii au citit şi rugăciunile de sfinţire a colivei, colivă ce a cântărit aproape 50 de kilograme şi care mai apoi a fost împărţită tuturor credincioşilor prezenţi căt şi tuturor copiilor Şcolii Gimnaziale Mărişelu. Trebuie să spunem faptul că e pentru prima oară când în parohia Mărişelu s-a făcut colivă, ideea pornind de la copiii din grupa de cateheză cu care părintele lucrează în fiecare miercuri şi vineri seara după terminarea liturghiei darurilor. Tot acesti copii din îndemnul părintelui au adus la sfântul Maslu undelemn şi făină , desigur au atras în acest demers al lor şi alţi credincioşi ai parohiei, iar la finalul slujbei le-au donat cantinei „Sfânta Filofteia „ din Bistriţa, în acest sens părintele Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei Filantropia, adresându-le un cuvânt de aleasă mulţumire.
Trebuie să mai remarcăm faptul că acest eveniment a fost realizat, ca de altfel toate aceste seri duhovniceşti şi cu ajutorul tinerilor din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de la Mărişelu, care prin hărnicie şi dărnicie au reuşit să împlinească în mod deosebit şi cele ale Martei.
Finalul slujbei a adus în faţa celor prezenţi o altă bucurie. Sâmbătă 21 martie s-a desfăşurat la Bistriţa Olimpiada de Religie, faza judeţeanmă, concurs la care au participat şi două eleve a parohiei noastre, Barteş Patricia şi Dragoste Florina, îndrumate de doamna profesor Ana – Maria Vântu. Pentru această strădanie, atât elevele cât şi doamna profesor au fost premiate de către părintele paroh, primind cărţi de rugăciuni şi icoane, precum şi câte o diplomă. În cuvântul scurt ce a marcat acest moment părintele a arătat exemplul lor în aceasă societate în care unii se războiesc din răsputeri cu biserica şi credinţa, îndemnând creştinii, copiii şi tinerii prezenţi să devină olimpici ai lui Hristos.
După încheierea acestui minunat eveniment noaptea s-a lăsat peste sat, propoveduind parcă pacea, iertarea şi liniştea unui „colţişor de rai” citându-l pe marele duhovnic Paisie Olaru.
Adaugă comentariu nou