Ansamblul „Datina” din Mărişelu duce nunta de pe Valea Şieului la Topliţa şi Borsec

La invitaţia părintelui Dragoş Mihai Luca, parohul bisericii Înălţarea Domnului din Topliţa, Ansamblul „Datina” din Mărişelu coordonat de părintele Aurmat apoib elian Poptean s-a aflat în mijlocul acestei comunităţi de români ortodocşi. Aşa cum am fost obişnuiţi deja şi cum e şi firesc, conştienţi fiind de faptul că fără Dumnezeu nu se poate face nimic, membrii inimosului ansamblu au participat mai întâi la Sfânta Liturghie oficiată de cei doi preoţi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Aurelian care a scos în evntidenţă purtarea de grijă pe care o manifestă Dumnezeu faţă de creaţia sa. La finalul sfintei liturghii, cei doi slujitori au pus bazele unei colaborări rodnice, părintele Poptean dăruind preotului paroh un volum de carte, intitulat „Parohia Ortodoxă Română Mărişelu – istorie şi prezent”, volum al cărui autor este. A invitat apoi pe părintele paroh la praznicul de la Mărişelu, dimpreună cu întreaga comunitate, iar ca semn de ales respect a primit din partea părintelui Dragoş volumul omagial al tuturor parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Harghitei şi Covasnei.
A urmat apoi un spectacol prezentat cu mult drag şi dăruire de tinerii dansatori ce au scos în prim plan jocurile de pe minunata vale a Şieului, în coregrafia doamnei Ionela Hordoan, la rândul ei dansatoare în acest ansamblu, precum şi a domnului Florean Barteş. Jocuri precum „Fecioreasca fetelor”, „Rara”, „De-a lungu” ori „Învârtita” au fost deliciul sutelor de spectatori prezenţi. Cu un dar aparte membrii formaţiei au prezentat apoi un obicei din ce in ce mai indepartat parcă. Au scos din lada de zestre a moşilor şi strămoşilor lor steagul de nuntă, găina înstruţată şi au prezentat acel obicei care odinioară era aşteptat de întreaga comunitate, nunta.
Obiceiul a fost pus in scenă la iniţiativa părintelui Aurelian Poptean, care şi-a dorit ca prin aceasta să scoată în evidenţă valoarea tainei cununiei, precum şi a familiei în sine, în această lume în care deja astfel de lucruri sunt considerate a fi banalităţi şi demodare. Strigăturile feciorilor din alai precum : „Săracu mnirele nost, Cum io picat pana jos, Pintr-o floare din grădină, Pintr-o tânără copilă”, dar şi a fetelor precum: „Mireasă de-amu nainte, Cărările ţâ-s oprite, Numa tri descoperite, La fântână după apă, În grădină după ceapă, Şi la măta câteodată, Când îi fi mai supărată”, au răsunat în ţara munţilor cum mai este numită această zonă, transpunându-ne parcă în alte vremi, făcându-ne contemporani cu veşnicia satului din opera lui Blaga dar şi cu lanurile de grâu şi maci ale lui Coşbuc.
Nu a lipsit din cadrul momentului cel mai important drum făcut de miri, drumul spre biserică, în care strigături precum: „Domnule părinte bun, Ieşi o ţără până-n drum, Ie-ţi la grumaz patrafiru, Şi cunună trandafiru” au smuls lacrimi din ochii multora, revăzându-se poate în mijlocul acestui moment. Au urmat apoi cursul lor firesc momente precum strigatul în prag la întoarcerea din cununie, un alt moment emoţionant, dar şi momente de umor reprezentate de datul găinii la nănaşi. Momente de veselie au fost şi cele de la jocu miresei dar şi jocul de-a lungu şi învărtită a noii familii. La finalul spectacolului părintele Dragoş, organizatorul acestui eveniment a mulţumit tuturor tinerilor precum şi coordonatorilor, arătând că aşa ar trebui să arate lumea reală şi mai ales în aceste ţinuturi în care numai aşa ne putem promova credinţa şi neamul.
Şi pentru ca totul să fie la cele mai pretenţioase aşteptări, organizatorii s-au îngrijit ca de pe mesele oaspeţilor să nu lipsească tradiţionalul balmoş şi tocana din carne de oaie a la Topliţa. Totul a fost precum o poveste. În această carte deschisă a dorului şi a dragului, Ansamblul „Datina” a mai scris o pagină, o pagină de credinţă, de românism, de autentic. Aceşti tineri ce fac parte din parohia Mărişelu, reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul. Aduc înaintea oamenilor obiceiul şi portul nu de pe sate ci din satul lor, aduc jocul nu cel comun practicat azi la toate ansamblurile ci al lor a bătrânilor lor, aduc mărturie a credinţei noastre a bisericii străbune şi nu a altora. De ce spunem aceasţa fiindcă ziua a fost continuată într-un mod aparte. La invitaşia părintelui paroh, aleşii oaspeţi au poposit în rugăciune la mănăstirea Doamnei de aici din Topliţa, unde s-au putut închina la moaştele a peste patruzeci de sfinţi, dintre care amintim: Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Irodion de la Lainici, Sf. Ierarh Nicolae, etc. De asemenea au vizitat şi mănăstirea Sf. Prooroc Ilie din Topliţa, ctitoria primului patriarh al României Miron Cristea. Blândeţea cu care părintele Celestin, vieţuitor în această mănăstire le-a explicat istoria ei, i-a făcut pe oaspeţi să işi umple sufletele de linişte şi pace lăuntrică.
De menţionat este faptul că membrii ansamblului au fost prezenţi şi la Borsec unde au avut un spectacol folcloric.
Cu siguranţă credem că astfel de manifestări promovează autenticul, promovează înţelepciunea ţăranului cât şi satul românesc în sine, promovează tezaurul de mare preţ al credinţei.
Pentru realizarea acestui minunat eveniment, ansamblul „Datina” aduce mulţumiri domnului profesor Nicoară Dorel de la Măgurele, Primăriei Mărişelu, în special d-lui primar Toma Someşan şi d-lui vice-primar Ognean Iuliu, căt şi firmei de transport Vaniro Trans, domnului Mihai Ivan şi Ion Ivan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5