Procesiune cu icoana Maicii Domnului la schitul din Monor

Memebrii Ansamblului „Datina” din Mărişelu, coordonat de părintele Aurelian Poptean au participat alături de alţi credincioşi ai parohiei Mărişelu precum şi de credincioşi din parohia Domneşti, coordonaţi de părintele Blaga Lucian, la o procesiune cu icoana Maicii Domnului la schitul din Poiană, in parohia Monor.
Manifestările au inceput in ajunul prăznurii Maicii Domnului cu slujba Vecerniei, a Paraclisului şi a Prohodului Adormirii, toate acestea desfăşurandu-se în Biserica din Mărişelu. După cuvântul de învăţătura, rostit de părintele Aurelian Poptean, care a rememorat episodul Adormirii Maicii Domnului precum şi purtarea ei de grijă faţă de intreaga lume, credincioşii din Mărişelu alături de membrii ansamblului au asteptat în faţa bisericii grupul de credincioşi, sosit de la Domneşti, avându-l în frunte pe părintele Lucian Blaga. A urmat apoi procesiunea înspre schitul de la Monor, iar în lumina lumânărilor şi liniştea nopţii se puteau auzi refrenele minunatelor pricesne „ O, Maicuţă Sfântă”, „Prea Sfântă Maică şi Fecioară”, „De la margini, o apostoli”, dar şi troparul sărbătorii”Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit de Dumnezeu Născătoare, mutatute-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile Tale mântuieşti din moarte sufletele noastre”.
Cei peste două sute de pelerini, din cele două parohii bistriţene, au fost întâmpinaţi in curtea schituluide către neobositul părinte protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, alături de părintele paroh Avram Marius şi de peste două mii de credincioşi adunaţi in Poiană. După ce s-au închinat incoanei Maicii Domnului, în versul cântării dumnezeieşti”Am venit Maicuţă să te mai vedem, să-ţi spunem necazul care-l mai avem” cei trei preoţi, în frunte cu părintele protopop, au înconjurat bisericuţa din Poiană, dupa care intrând în Sfântul Lăcaş, au aşezat icoana spre închinare.
La soborul de preoţi s-au mai adăugat parintele Grigore Maga de la Ruştior, Ciprian Frăţilă de la Sebiş, Ştefan Praga de la Şieuţ, precum si părintele pensionar Pop Mircea. Într-o atmosferă demnă de toată lauda şi o linişte desăvârşită s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu, urmată de cuvântul de învăţătură, rostit de vrednicul protopop Alexandru Vidican. În minunatul cuvânt de învăţătură, părintele protopop, a scos în evidenţă purtarea de grijă pe care o are Maica Domnului pentru lumea întreagă, precum şi jertfa pe care omul e dator să o facă spre a-i răsplăti dragostea. Totodată a scos în evidenţă chipul mamei creştine, a mamei jertfelnice şi iubitoare, capapibilă de cele mai alese gesturi pentru împlinirea morală şi materială a copiilor ei.
A urmat apoi citirea molidvelor Sfântului Vasile cel Mare, rostite de către părintele pensionar Mircea, precum şi un recital de pricesne a ansamblului „Datina”, dinpreună cu toţi credincioşii prezenţi.
Seara a fost încheiată de către părintele paroh Marius Avram, care prin mulţumirile adresate celor prezenţi şi-a exprimat bucuria dar şi dorinţa reântâlnirii în anul ce va urma.
Ziua de praznic a regăsit ansamblul „Datina” în biserica din Mărişelu, iar în cadrul Sfintei Liturghi, la momentul potrivit, au susţinut sub îndrumarea doamnei preotese Susana Veronica Poptean, un concert de pricecsne mariologice, mulţumind astfel Maicii Domnului pentru binefacerile de care s-au învrednicit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5