Peste 300 de credincioşi, în frunte cu protopopul Alexandru Vidican, în pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului, de la Domneşti la Mărişelu

O seară închinată Maicii Domnului s-a derulat în ceas de „lumină lină”, prin procesiunea și slujba paraclisului precum şi cuvântul de învăţătură de la cele două parohii bistriţene Mărişelu şi Domneşti. Acţiunea duhovnicească a fost organizată de parohia Mărişelu coordonată de păintele paroh Aurelian Poptean şi de parohia Domneşti coordonată de părintele Lucian Blaga. Alături de cei doi părinţi au fost prezenţi părintele Marius Avram de la parohia Monor, cât şi părintele misionar de la protopopiatul Bistriţa Emanuel Vidican. Invitat de aleasă preţuiure şi înaltă ţinută duhovnicească a fost părintele protopop al Bistriţei Alexandru Vidican.
Manifestările au început în biserica de la Domneşti, debutând cu slujba vecerniei, slujbă la care au luat parte sute de credincioşiatât din Domneşti cât şi din Mărişelu. Părintele Marius Avram a rostit la final un scurt dar cuprinzător cuvânt de învăţătură, arătând că Maica Domnului cu siguranţă va număra paşii fiecărui creştin ce va participa la procesiune, răsplătind această strădanie cu bogate daruri.
Încolonaţi apoi , având în frunte icoana Maicii Domnului împodobită cu flori a început procesiunea credincioşii slăvind pe parcursul celor 5 km în cântare pe Măicuţa cea milostivă. Au fost prezenţi la procesiune peste 300 de credincioşi, mai mulţi decât anul trecut, atunci când s-a derulat prima ediţie a acestei manifestări duhovniceşti.
Odată ajunşi la biserica din Mărişelu, alaiul în acord de cântare si rugă l-a aşteptat pe părintele protopop Alexandru Vidican, iar după primirea din curtea biseicii a început slujba Paraclisului. La terminare părintele protopop a sădit în inimile sutelor de credincioşi prezenţi cuvânt cu putere multă, vorbind cum nu se poate mai frumos despre Împărăteasa cerului şi Mama noastră a tuturor. Nu a uitat părintele protopop să scoată în evidenţă şi zecile de straie populare cu care erau înveşmântaţi atât de frumos creştinii prezenţi, arătând că portul mamei din vechime e sfânt precum şi chipul ei, iar dacă Maica Domnului ar fi fost reprezentată iconografic în straie populare cu siguranţă acelea ar fi fost straiele reprezentative. Ca în fiece an cuvântul a ajuns la suflet, iar florile sufletului, a zecilor de mame le brazdau obrajii arşi de arşiţa soarelui.
Şi pentru ca cei din Mărişelu să fie gazde primitoare, la finalul manifestării, au oferit tuturor musafirilor şi nu numai câte o felie de cozonac şi un pahar cu apă spre potolirea setei celei trupeşti, căci dacă în biserică şi-au potolit setea cea duhovnicească cu apa cea vie reprezentată prin rugă, cânt şi cuvânt, se cădea să fie potolită şi cea trupească.
Cu voia lui Dumnezeu am mai dăltuit aşadar o zi de aleasă duhovnicie, şi nădăjduim de folos în scopul mântuiii sufletelor noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5