Au intrat în vigoare formularele de constatare amiabilă

Conducătorii auto care au încheiat poliţe RCA pentru autovehiculele pe care le deţin, îşi pot ridica, de la 1 iulie, formularele de constatare amiabilă în caz de accident uşor, de la companiile de asigurări. Documentele sunt gratuite, iar asigurătorii din judeţul nostru, pun la dispoziţie formularele începând cu data de 1 iulie, când a intrat în vigoare procedura de constatare amiabilă.

Procedura de constatare amiabilă este aplicată pentru toate accidentele rutiere produse între două vehicule pe teritoriul României, din care au rezultat numai pagube materiale. Constatarea amiabilă pentru accidentele rutiere uşoare presupune ca şoferii implicaţi în avarierea maşinilor să-şi rezolve problemele legate de daune prin înţelegere reciprocă şi prin intermediul societăţilor de asigurare unde au încheiat poliţe. Dacă una dintre părţi nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi făcută numai de unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul.

Completarea formularului de constatare amiabilă de accident se face la locul accidentului sau la sediul uneia dintre societăţile de asigurări, care o înregistrează ca avizare de daună. După completarea formularului de constatare amiabilă de accident, fiecare persoană implicată în evenimentul rutier va semna formularul la rubrica corespunzătoare şi va reţine câte un exemplar, urmând să se adreseze societăţii de asigurare unde persoana vinovată de producerea accidentului are încheiată o poliţă de asigurare în vigoare.

Pentru obţinerea acceptului de intrare în reparaţie, asiguratul de răspundere civilă obligatorie solicită asiguratorului la care are încheiată poliţa de asigurare acceptarea intrării în reparaţie pe formularul de constatare amiabilă de accident. Acceptarea intrării în reparaţie se certifică prin completarea rubricii aferente de pe verso a constatării amiabile de accident. Utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este obligatorie pentru cei doi conducători auto implicaţi în accident, ci este doar o alternativă la procedura actuală de constatare de către Poliţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5