Asigurari auto 2022: Excepțiile de despăgubire pe polita de asigurare RCA
Având în vedere că accidentele auto sunt în creștere în zonele aglomerate, așa cum sunt marile orașe ale țării, este important să știți ce acoperă polița de asigurare auto. În special, dacă sunteți implicat într-un accident, asigurați-vă că sunteți la curent cu excepțiile la despăgubirile pe baza politei auto RCA.
Mulți șoferi presupun că politele de asigurari auto RCA și CASCO îi vor acoperi în orice situație, dar nu este întotdeauna așa. Polita RCA despăgubește, în bună măsură, doar participantul la trafic păgubit în cadrul accidentului auto, însă chiar și în acest caz există câteva excepții. Vom discuta în cadrul acestui articol mai multe despre excepțiile de la despăgubirea din asigurarea RCA și despre ce puteți face pentru a vă proteja în cazul unui accident rutier.
Calculator RCA online: aflați gratuit cat vă costă asigurarea RCA
Pentru început, haideți să discutăm despre modalitatea de obținere a unei asigurări RCA în format electronic. În anul 2022, este mai mult decât recomandat să optați pentru emiterea poliței de asigurare online și nu fizic. Puteți obține asigurari RCA foarte rapid, chiar din confortul casei dumneavoastră.
Apelând la un broker de asigurare, așa cum este Pint.ro, veți putea beneficia de asigurarea auto obligatorie în mai puțin de 5 minute. Prin introducerea datelor dumneavoastră despre autovehicul și proprietar în câmpurile oferite de instrumentul de calcul RCA online, veți putea obține polite de asigurare pentru a circula liniștit pe drumurile publice din țară și nu numai.
Prelucrarea datelor cu caracter personal ale proprietarului (serie și număr al cărții de identitate, dacă emiterea politei se face pentru persoana fizica sau persoana juridica etc.) și ale autovehiculului regăsite în talon (serie sasiu, masa maxima autorizata, capacitate cilindrica, numar inmatriculare, numar locuri etc.) vor stabili tarifele dumneavoastră pentru politele de asigurari auto încheiate online.
Asigurare RCA online simplă sau cu decontare directa?
Calcularea primei de asigurare se face inclusiv în funcție de tipul de asigurare RCA dorit, anume cu sau fără decontarea directa. Decontarea directa presupune opțiunea în care dumneavoastră vă puteți repara masina pe propria polita RCA în cazul în care sunteți avariat într-un accident rutier produs din vina celuilalt șofer.
Obținerea unei asigurari auto obligatorii cu decontare directa nu diferă de cea clasică. Va fi nevoie de aceleași date despre proprietar și autovehicul, în urma cărora polita asigurarii RCA vă va putea fi emisă direct în contul creat sau pe adresa de email furnizată.
Pe ce perioada de valabilitate puteți încheia politele de asigurare RCA?
În mod ideal, asigurarea RCA trebuie încheiată pe o perioadă mai lungă: între 6 luni și 12 luni. În schimb, varietatea oferită la politele de asigurari auto demonstrează că puteți încheia un RCA pe orice perioadă de valabilitate doriți între 1 luna si 12 luni.
Intrați chiar acum pe Pint.ro și puteți încheia asigurari auto valabile de la 1, 3, 6, 9 până la 12 luni. Termenul pentru care asigurarea RCA este valabila contează exclusiv pentru dumneavoastră și bugetul investit în polite RCA. O asigurare RCA încheiată pe cel puțin jumătate de an sau un an, va fi mai rentabilă din punctul de vedere al costurilor decât una încheiată pe un termen multiplu de o luna.
Care este procesul de despăgubire a daunelor pe baza contractului de asigurare RCA?
Dacă ați fost implicat într-un accident produs de dumneavoastră și este vorba doar de pagube ușoare, atunci nu este nevoie de nimic mai mult decât de un telefon între dumneavoastră și asiguratorul la care v-ați încheiat polita de asigurare RCA a vehiculului implicat în accident.
După ce încheiați o constatare amiabilă cu cel păgubit, prejudiciatul poate începe demersul de despăgubire pe baza propriei asigurari auto obligatorii (în cazul decontării directe) ori pe baza poliței de asigurare RCA emise pentru masina dumneavoastră.
Primul pas este ca prejudiciatul să furnizeze datele de identificare și de contact cât mai curând, întrucât procesul de despăgubire să se soluționeze cât mai repede. O dată ce dosarul de daună a fost deschis la unitatea teritorială a asigurătorului, se formulează și o cerere de despăgubire.
Partea vătămată are dreptul de a solicita informații de la asigurator cu privire la cererea sa de despăgubire. Termenul maxim pentru a răspunde este de șapte zile, dar ar trebui să o facă în termen de 24 de ore, dacă este posibil, pentru a nu întârzia reparațiile necesare vehiculului dumneavoastră.
Societatea de asigurari auto este obligată să facă o ofertă financiară sau chiar să refuze cererea de despăgubire într-un termen de 30 de zile. În cazul în care cererea de despăgubire este acceptată, atunci plata se va efectua în termen de 10 zile.
Sursă info: Lege5.ro/Art. 21. - Soluționarea cererii de despăgubire
Cine beneficiază de reparațiile daunelor pe baza politei de asigurare RCA?
Orice vehicul avariat și prejudiciat de un alt participant la trafic poate beneficia de o despăgubire a daunelor produse într-un incident rutier. Atât timp cât asigurarea RCA este valabila, puteți sta liniștit, fiindcă procesul de despăgubire poate soluționa pagubele produse pe teritoriul României.
Nu va putea beneficia de despăgubiri un proprietar al autoturismului care a produs accidentul rutier, întrucât polita RCA despăgubește exclusiv prejudiciile aduse autoturismului implicat involuntar într-un incident rutier.
În ce situații excepționale asigurarea obligatorie RCA nu despăgubește daunele prejudiciatului?
Deși clauzele unei asigurari auto obligatorii atestă faptul că persoana prejudiciată va beneficia de despăgubirile necesare în urma producerii unor accidente rutiere, există și câteva situații majore în care despăgubirile