Autorităţile din Feldru reclamă pericolul de inundaţii de pe Valea Anieşului

Primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan, şi şeful Ocolului Silvic Feldru, ing. Emil Horga, au transmis o adresă Instituţiei Prefectului, dar şi către alte instituţii publice deconcentrate – ITRSV, APM, ISU – prin care atrag atenţia asupra pericolului pe care-l reprezintă cei peste 300 mc de masă lemnoasă care se află în albia Izvorului Galaţi din bazinul Anieşului Mare. Materialul lemnos a ajuns în albia pârâului în urma unei avalanşe produse în iarna lui 2005-2006, cursul de apă neputând fi eliberat deoarece Consiliul Ştiinţific al Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei nu a dat un aviz favorabil, fiind interzisă orice intervenţie în zonele de protecţie integrală.

Petiţionarii susţin că dacă în 26 iulie, cantităţile de precipitaţii ar fi fost de 100 l/mp, aşa cum s-a întâmplat pe partea nordică a versantului, la Borşa, acest material lemnos s-ar fi antrenat în torent şi ar fi produs efecte catastrofale pe Valea Anieşului şi Valea Someşului. Atât primarul Feldrului, cât şi silvicultorii solicită APNMR să aprobe efectuarea acestor lucrări de prevenire a unor calamităţi, chiar dacă ariile protejate au un regim special.

Conform declaraţiei subprefectului Radu Tămăşoi, luni, 11 august, la Instituţia Prefectului a fost convocată o şedinţă de lucru pe această temă, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai APNMR, ITRSV, APM, Gărzii de Mediu, SGA, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Consiliului Ştiinţific al Administraţiei Parcului, în vederea medierii unei soluţii în acord cu prevederile legale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5