Avocatul George Gaftone: Procedura privind organizarea referendumului de la Sângeorz-Băi, sub semnul ambiguităţii, netransparenţei, necunoaşterii procedurilor legale

Avocatul George Gaftone, reprezentantul primarului Traian Ogâgău în Comisia pentru organizarea referendumului de demitere a primarului oraşului Sângeorz-Băi, a venit cu precizări în urma comunicatului Instituţiei Prefectului. Potrivit acestuia, Prefectura nu ar fi analizat îndeplinirea condiţiilor pentru organizarea referendumului.

„Legiuitorul a stabilit două condiţii cumulative pentru organizarea referendumului, respectiv nesocotirea de către primarul oraşului Sângeorz Băi  a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin; organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot.

Încă de la început,  facem cunoscut opiniei publice că  Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud nu a analizat îndeplinirea în cauză a condiţiilor privind organizarea referendumului”, menţionează av. George Gaftone.

Acesta susţine că nu există Ordinul Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud privind desemnarea persoanelor în vederea constatării numărului total de semnături pentru organizarea referendumului local pentru demiterea primarului oraşului Sângeorz- Băi. De asemenea, nu este un proces-verbal al comisiei menţionate din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor privind numărul necesar de semnături,  cu indicarea filelor şi a poziţiilor în care s-au constatat omisiuni la una sau mai multe rubrici, date incomplete sau indescifrabile.

Mai mult, nu exista nici „referatul privind analiza şi îndeplinirea în cauză a condiţiilor privind  nesocotirea de către primarul oraşului Sîngeorz - Băi a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin”.

„Facem precizarea că procedura privind organizarea referendumului s-a desfăşurat sub semnul ambiguităţii, îndoielii, netransparenţei, necunoaşterii procedurilor legale impuse de legiuitor. Din cuprinsul documentelor comunicate în cadrul procedurii rezultă fără urmă de îndoială declinarea competenţelor între Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa Năsăud şi Comisia pentru organizarea referendumului.

Dimensiunea absurdului a depăşit nivelul raţiunii în momentul în care  Instituţia Prefectului a stabilit în sarcina Comisiei obligaţia privind “efectuarea propriilor verificări în vederea luării deciziei privind organizarea sau nu a referendumului local pentru demiterea primarului oraşului Sîngeorz - Băi, iar Comisia a stabilit că această competenţă revine Prefectului”, susţine av. Gaftone.

Potrivit acestuia, nici Prefectul judeţului şi nici Comisia nu au analizat îndeplinirea în cauză a condiţiilor privind organizarea referendumului.

„Contrar celor susţinute de către Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa- Năsăud, ordinul emis de către această nu a fost motivat. Nici până la acest moment nu cunoaştem motivele pentru care se solicită organizarea referendumului. Instituţia Prefectului nu ne-a comunicat motivele invocate de locuitorii oraşului Sîngeorz - Băi. Totodată,  aceasta ne-a privat de posibilitatea de a formula apărări faţă de acuzaţiile aduse”, transmite reprezentantul primarului oraşului Sângeorz-Băi din Comisie.  

Av George Gaftone mai spune că Instituţia Prefectului a refuzat în mod nejustificat comunicarea listei de semnături necesare pentru organizarea referendumului. „Mai mult decât atât,  în cadrul procedurii a fost emis un proces-verbal de constatare, inexistent la momentul constituirii Comisiei. Acest act are un număr de înregistrare mai mic decât numere din ziua precedentă şi cu 250  mai mult faţă de cele emise în cadrul procedurii din data de 26.09.2017.  Acest act  nu a fost individualizat în cuprinsul ordinului contestat şi  va face obiectul unei  expertize de specialitate”, concluzionează avocatul bistriţean.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5