Bistrița – cetatea artelor vechi în acest sfârșit de săptămână

Muzica veche, dansurile renascentiste, meșteșugurile pun stâpânire pe burgul Bistriței, în perioada 6 – 8 august. Este timpul Festivalului de arte vechi, un eveniment realizat de Asociația Culturală Bistrița Medievală, în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Fundația Societatea de Concerte și co-finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Bistrița.

Organizatorii Festivalului de Arte Vechi au pregătit un program atractiv, cu momente menite să recreeze atmosfera de acum sute secole. Astfel, publicul larg se va putea delecta cu trei concerte de muzică veche avându-i ca protagoniști pe Nicolae Szekely (prezentare și repertoriu aici: https://bistritamedievala.ro/prezentare-nicolae-szekely/) la lăuta renascentistă, archlute și chitara barocă, Norbert Töttösy (prezentare și repertoriu aici: https://bistritamedievala.ro/curriculum-vitae-tottosy-norbert/), în cadrul concertului de inaugurare a sistemului pneumatic proaspăt renovate și extinse al orgii Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime Bistrița, recitalul grupului Huniai Cantores (prezentare și repertoriu aici: https://bistritamedievala.ro/huniadi-cantores/) ce va avea loc la foișorul din Parcul Municipal, iar grupul de dansuri Nosa va anima centrul vechi și parcul central al Bistriței.

Vernisajul primei expoziții personale de pictură cu motive săsești a creatoarei Silvia Țogorean, precum și atelierele de creație susținute de aceasta (locuri epuizate, vă mulțumim!) la Casa Argintarului, îmbogățesc paleta artelor frumoase reprezentate în cadrul Festivalului, pentru ca meșteșugarii și artizanii Produs în Bistrița-Năsăud șă aducă un plus de culoare și veselie în inima cetății.

Programul actualizat al festivalului poate fi accesat on-line pe www.bistritamedievala.ro. Evenimentele vor putea fi urmărite live sau înregistrate și pe pagina de Facebook al evenimentului https://www.facebook.com/artevechibistritamedievala

Pentru recitalurile Nicolae Szekely, Norbert Töttösy și pentru vernisajul expoziției mai sunt câteva locuri disponibile. Prin urmare, vă rugăm să aveți amabilitatea de a confirma, până la data de 5 august, prin e-mail [email protected] sau numărul de WhatsApp 0775168321

Participanții la evenimente vor respecta măsurile în vigoare privind prevenirea răspândirii Covid-19.

--
Peter Moynahan
Director artistic

Asociatia Culturala Bistrita Medievala

https://www.facebook.com/artevechibistritamedievala
www.bistritamedievala.ro

Comentarii

04/08/21 16:13
Toni

Motto:
„Din tot ce facem, nu avem nimic,
Ne macină străine interese,
Făina noastră n-are spor nici pic,
Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.”
( Adrian Păunescu- Adio, mamă patrie, adio! -)

Nimic nu suntem in stare să ducem la capăt. Mereu o luăm de la zero in toate domeniile. Până si in privinta festivalurior. In anul 2007 la sfârşitul lunii iunie avea loc prima editie a Serbărilor Bistriţei Medievale, festival organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală. In anul 2019 Zilele Medievale ale Bistriţei au fost incluse în cadrul Târgului Mare al orașului de la sfârsitul lunii august. Iată că acum o luăm din nou de la capăt cu prima editie a Festival de arte vechi la Bistrița, organizat pe 6-8 august 2021.
Ar fi nevoie de mai multă consecventă si stabilitate. Dupa cum se stie, in anul la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august , evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Prin urmare, anul acesta ar fi cea de-a 660-a editie (cu intermitente) a BULGIULUI. Daca s-ar relua aceasta traditie, organizand anul acesta târgul de vara in locatia fostului Obor de la Viisoara, (Heidenfeld) iar acest lucru s-ar putea face impreună cu camera de comert si cu directia agricolă, care ar putea să initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei Heidenfeld, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o cerere mai consistenta. Fara indoială si cultura bistriteană ar putea fi beneficiară a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale, inclusiv a Serbărilor Bistritei Medievale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5