Bistriţa, invitată de onoare, de Ziua Europei, la Ambasada României la Viena

Adi Puşcaş

Ambasada României la Viena a organizat “Ziua Europei” prin două evenimente ample ce s-au derulat la Primăria Favoriten din Keplerplatz, respective Otto-Geißler-Patz în parcul Böhmischer Prater. Bistriţa a fost invitată de onoare la această ediţie, Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” prin managerul său prof. dr. Dorel Cosma reuşind un eveniment ce a bucurat nu doar sufletele românilor din Austria, ci şi a vienezilor prezenţi la acţiuni.
Evenimentele au fost coordonate de Ioan Godja – preşedintele “Cercului Cultural româno-austriac “Unirea” şi au debutat cu întâlnirea cu scriitori, poeţi şi oameni de cultură de origine română, veniţi special la Viena pentru Ziua Europei nu doar din Austria, ci şi din Germania şi ţara mamă. Moderatorul serii literare a fost Cornel Udrea, care alături de scriitorii bistriţeni Dorel Cosma, Elena M Cîmpan și Menuț Maximinian au recitat din creaţia proprie, poeziile fiind aplaudate de cei prezenţi la primăria vieneză. În acelaşi cadru a fost lansat şi cel mai recent număr al revistei Conexiuni, directorul publicaţiei, Dorel Cosma, vorbind despre principalele manifestări ce se derulează în decursul unui an la Bistriţa. La seara literară au fost prezenţi şi Puiu Răducanu de la Vâlcea, Mariana Moga din Alba, Adriana Weimer din Lugoj şi alţii. Literatura de calitate a răsunat în capitala Austriei, fiind un eveniment a cărui ecou, cu siguranţă, va fi prelungit în timp. Momentele lirice au fost completate cu muzica adusă de Orchestra coordonată de prof. Ioan Lazăr. Expoziţia de fotografie semnată de Ovidiu Lazăr a întregit atmosfera de sărbătoare.
A doua zi s-a petrecut româneşte alături de artişti austrieci şi români. La marea sărbătoare din Boemische Prater- Otto-Geißler-Platz cap de afiş a fost Ansamblul “Cununa de pe Someş”, cu soliştii Mărioara Sigheartău, Cristina Livia Scurtu, Octavia Andronesi alături de Grupul instrumental condus de Ioan Lazăr. Românii s-au prins în horă alături de austrieci, într-o gală a folclorului românesc. Din partea oficialităţilor au vorbit Excelența Sa Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Austria, Ioan Godja – preşedintele “Cercului Cultural româno-austriac “Unirea”, prof. dr. Dorel Cosma - director Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, scriitorul Cornel Udrea. Excelența Sa Silvia Davidoiu şi prof. dr. Dorel Cosma au avut mai multe discuţii legate de proiectele pe care Bistriţa le va derula pe viitor în Austria, ambasadorul având cuvinte frumoase pentru activităţile CCM Bistriţa, precum şi pentru revista “Conexiuni”.

Pentru modul în care au reprezentat ţara de Ziua Europei la Viena, scriitorii bistriţeni Dorel Cosma, Elena M Cîmpan și Menuț Maximinian au primit diploma de excelenţă din partea Ambasadei României la Viena, iar artiştii Mărioara Sigheartău, Cristina Livia Scurtu, Octavia Andronesi, Ioan Lazăr-diplome de onoare. Frumuseţea culturii româneşti s-a remarcat la Viena.

Comentarii

14/05/15 23:02
Monica-Gabriela

Nimic nu este mai potrivit ca sa imbini multumirea sufleteasca pe care o depui la realizarea unui obiectiv, cu bucuria celor cu care o imparti.

Felicitari dlui. Ioan Godja – preşedintele “Cercului Cultural româno-austriac “Unirea” pentru inca un binevenit eveniment in palmaresul celor atatea prin care transmite sentimentul national si reuneste doua natiuni, si multumiri pentru ceea ce aduce in sufletele romanilor din strainatate si ne fac viata mai frumoasa. Mult succes pe viitor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5