Bistriţa, la întâlnirea partenerială de la Herzogenrath

*Ovidiu Creţu: Bistriţa a încercat întotdeauna să păstreze şi să promoveze toate culturile prezente pe teritoriul României. Eric Rubl, elev Colegiul Naţional Liviu Rebreanu: Problemele tinerilor sunt comune, atât în Bistriţa, cât şi în alte oraşe.

La începutul lunii octombrie, la invitaţia primarului oraşului Herzogenrath, Christoph von den Driesch şi a preşedintelui Comitetului de parteneriat, Reinhard Granz, o delegaţiei a Primăriei municipiului Bistriţa a participat la întâlnirea partenerială organizată de oraşul Herzogenrath, Germania. Evenimentul a avut loc sub motto-ul: 2013 - Anul European al Cetăţenilor. ,,Noi suntem Europa! Avem (şi) noi un cuvânt de spus!”

,,Scopul întâlnirii a fost acela de a întări şi dezvolta parteneriatele oraşului Bistriţa cu oraşele Herzogenrath (Germania) şi Plerin (Franţa), prin atragerea în cadrul unor schimburi deja tradiţionale a unor categorii de cetăţeni, care nu au fost încă implicaţi în acest gen de schimburi”, a declarat Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Delegaţia municipiului Bistriţa a fost formată din reprezentanţi ai Consiliului Local al tinerilor (10 tineri si un responsabil din cadrul Serviciului Educaţie şi Turism), grupul de dans “D-Fantasy”(8 tineri de la Centrul Municipal Cultural „George Coşbuc” Bistriţa), tineri instrumentişti ( 4 de la Centrul Municipal Cultural „George Coşbuc” Bistriţa si 5 de la Liceul de muzică), 6 seniori (persoane peste 60 ani), dar şi reprezentanţi oficiali (primarul Ovidiu Creţu şi 4 consilieri locali – Gelu Muthi, Antal Attila, Filip Moisil şi Alexandru Bria), ISU BN, Crucea Roşie şi reprezentanţi DJTS BN.

,,Întâlnirea a fost realizată pe baza unei cereri de finanţare de la Comisia Europeană, care finanţează astfel de schimburi. Am primit acceptul destul de târziu, dar ne-am organizat, ne-am mobilizat şi am reuşit să participăm cu această delegaţie numeroasă. Au fost suportate cheltuielile de organizare, precum şi cheltuielile de transport pentru fiecare delegaţie participantă”, a precizat Ovidiu Creţu.

Impresii după vizită…

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Bistriţa a încercat întotdeauna să păstreze şi să promoveze toate culturile prezente pe teritoriul României. Ioana Roşu, primarul Consiliului Local al tinerilor bistriţeni: Mulţumesc municipalităţii pentru şansa acordată, mulţumim că ne-aţi oferit nouă, tinerilor, o şansă de a ne afirma, o şansă de a schimba impresii culturale şi educaţionale. Mulţumim pentru această ocazie unică pe care sper să o mai repetăm.

Eric Rubl, elev Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, clasa a X-a: Aş dori să mulţumesc municipalităţii şi domnului primar pentru această ocazie acordată. Eu, personal, m-am simţit foarte bine acolo şi mai ales la workshop-ul pe care l-am organizat cu omologii noştri din Herzogenrath - Germania, şi cu cei din Irlanda. Am reuşit să ne împărtăşim diverse idei şi să găsim împreună soluţii pentru tineri. Am constatat că problemele tinerilor sunt comune, atât în Bistriţa, cât şi în alte oraşe. În opinia mea, feedback-ul a fost pozitiv din partea tuturor. De asemenea, am fost foarte încântaţi de vizitele pe care le-am făcut în cele patru oraşe şi sper ca pe viitor să mai putem realiza astfel de delegaţii, nu doar în Herzogenrath, ci şi celelalte oraşe care sunt înfrăţite cu Bistriţa.

Profesor Marianne Arcălean, Colegiul Naţional Liviu Rebreanu: Am avut ocazia să ne întâlnim cu foşti profesori care au pus bazele parteneriatului şcolar în anul 1969, ne-am întâlnit cu aceşti profesori şi ne bucurăm că am avut această ocazie emoţională.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5