Briefing de presă la Primăria Bistriţa

Ovidiu Creţu a alrgat pentru Biserica Evanghelică

Joi, în cadrul unui briefing de presă, primarul Ovidiu Creţu şi viceprimarul Florin Găurean au făcut cunoscute aspecte din L’Aquila ori Hezogenrath, unde au reprezentat Consiliul Local şi Primăria la manifestări sărbătoreşti organizate în cele două oraşe înfrăţite cu municipiul Bistriţa.

Vizitele celor două delegaţii au avut loc în 26 august – 2 septembrie, în Herzogenrath, şi 28-31 august, în L’Aquila.

Viceprimarul Găurean vizează a dezvoltare a schimburilor culturale între Bistriţa şi partenerii italieni din L’Aquila. A putut remarca o relaţie „mai puţin protocolară” între autorităţile locale şi presă. Ceea ce e un lucru pozitiv… spune tânărul viceprimar din Bistriţa.

Apreciind stadiul relaţiilor de parteneriat cu oraşele înfrăţite, primarul Ovidiu Creţu constată că „suntem în stagnare” şi vrea o revigorare a acestor parteneriate. Mai mult – spune noul primar – aceste vizite au loc la invitaţiile primarilor de acolo, cu ocazii festive, şi e greu să găseşti „o nişă” pentru proiecte care să promoveze lucruri noi în cadrul relaţiilor pe care le avem. Ovidiu Creţu a sesizat că nemţii din Herzogenrath nu sunt „rigizi” în ce priveşte, de pildă, materialele folosite la edificiile din centrul istoric, cum ar fi termopanele. O viziune mai „elastică” îi caracterizează şi pe italienii din L’Aquila – spune viceprimarul Găurean.

În Herzogenrath se adună fonduri în contul refacerii Bisericii Evanghelice din Bistriţa. Până la această dată s-au colectat între 10 şi 11 mii de euro. A participat şi primarul Bistriţei la un concurs de alergări, răsplătit cu premii pentru câştigători, banii fiind donaţi în contul pentru Biserica Evanghelică din Bistriţa. Ovidiu Creţu spune că a luat şi el startul în cadrul acestui concurs, chiar dacă n-a făcut toate turele… A fost un gest simbolic.

Delegaţia bistriţenilor la Herzogenrath a avut contacte cu reprezentanţi ai Asociaţiei saşilor din Transilvania, stabiliţi în Germania în 1945, care au mijlocit şi o întâlnire cu autorităţile locale.

Germanii din Maychoss vor să refacă Stainiger-ul la Viişoara

Bistriţenii s-au întâlnit şi cu partenerii din Maychoss, sat din apropiere de Herzogenrath, vestit prin cultura viţei de vie, din care trăiesc locuitorii săi.

Cei din Maychoss spun că vor veni şi vor reface plantaţia din Viişoara, localitatea noastră fiind renumită prin vinul din soiul Stainiger. Nemţii vor reînfiinţa aici o plantaţie pentru care vor aduce şi material săditor. Totul va fi ca la carte… adică ca la nemţi! Numai să fie ai noştri, românii, vrednici de continuarea acestui început.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5