Bistriţeanul Ionuţ Gabriel Pop, campion naţional la Cros Triatlon, categoria 25-29 de ani: Îmi doresc ca tot mai mulţi copii să practice acest sport frumos!

          Triatlonul – care îmbină nataţia, ciclismul şi atletismul -  este un sport mai puţin cunoscut şi practicat în România şi implicit în Bistriţa-Năsăud, doar doi sportivi fiind legitimaţi şi participând la competiţiile organizate sub egida federaţiei române de profil. Unul dintre ei, Ionuţ Gabriel Pop, a reuşit, sâmbăta trecută, să devină campion naţional la categoria sa de vârstă, 25-29 ani, la competiţia desfăşurată la Sfânta Ana. Pentru că niciun club bistriţean nu are secţie afiliată la Federaţia Română de Trialton, acesta este legitimat la CSM Cluj, doar pentru a putea fi punctat în concursuri.

          „Până-n prezent, au avut loc două competiţii majore în România, care s-au constituit şi ca etape în Campionatul Naţional de Cros Triatlon. La Târgu Mureş, în perioada 29 iunie -7 iulie, a avut loc „Transilvania Cross Triathlon European Championships”. La Campionatul European de Cross Triathlon ( 1 km înot, 23,4 km bicicletă și 6,2km alergare) am obținut locul 6 la categoria de vârstă cu timpul de 02:26:49. Acest concurs a fost şi prima etapă din circuitul naţional de cros triatlon, am obținut locul 2 – pentru că primele poziţii au fost ocupate de sportivi din alte ţări - şi se punctează în clasamentul general, unde vor fi 5 etape în acest sezon”, ne-a declarat acesta.

         În 2 iulie, Ionuţ Pop a participat la Sovata la Campionatul European de Cross Duathlon (7 km alergare, 20.4 km bicicletă și 3.5 km alergare), obţinând locul 4 la categoria sa de vârstă, primii 3 atleţi fiind străini. „Am fost la câteva minute de medalie. După prima probă de alergare, am fost al treilea după italian şi belgian. La general, m-am clasat pe locul 17 din aproape 100 de sportivi, al doilea român din concurs”, ne-a dezvăluit Ionuţ.

         În schimb, la Sfânta Ana, la Campionatul Național de Cros Triatlon, pe distanțele 1200 m înot, 21 km bicicletă şi 6 km alergare,  Ionuţ Pop a încheiat pe locul 11 la general și s-a clasat pe primul loc la categoria sa de vârstă, cucerind titlu de campion naţional la categoria 25-29 ani.

„La finalul anului, mi-aş dori să câştig la categoria mea şi să fiu în primii zece la nivel naţional. Următoarea etapă, a treia din Campionatul Național de Cros Triatlon,  este programată săptămâna viitoare la Tarniţa”, ne-a declarat Ionuţ Pop.

Potrivit acestuia, la Campionatul European găzduit de Târgu Mureş, au fost peste 1500 de sportivi, dintre care 900 au venit din Marea Britanie, acolo unde acest sport este extrem de popular.

„Mi-aş dori să promovăm acest sport şi în ţara noastră, pentru că este un sport extrem de frumos şi sper ca tot mai mulţi copii să-l practice. Este in primul rand un stil de viață sănătos care te dezvoltă din toate punctele de vedere. Triatlonul este şi probă olimpică, cu distanţele de 1,5 km înot, 40 km – bicicletă şi 10 km alergare pe şosea, în timp ce cros triatlonul, unde probele de bicicletă şi alergare sunt pe diferenţă de nivel, încă nu a fost inclus”, ne-a explicat sportivul bistriţean.

          Ionuţ Pop a început asă practice triatlonul de doar doi ani, atunci când a participat şi la primele competiţii. A făcut însă mult sport, mult fotbal, la Energetica, Juventus şi la Şcoala de Fotbal a lui Viorel Moldovan.

„Am învăţat să înot singur şi aici mai am mult de progresat. Vreau să-i mulţumesc domnului Vali Schreiner pentru că mă ajută cu pregătirea la această disciplină, de doi ani de zile. Mai am mult de muncit pentru a recupera decalajele la proba de înot, am primit chiar sfaturi de la antrenorul Tibi Horgoş. Cei de la Copacul de Cafea m-au ajutat cu echipamente sportive, cei de la RAAL, unde sunt angajat, m-au sprijinit financiar pentru 2 concursuri, la fel şi o pesoană care doreşte să-şi păstreze anonimatul”, ne-a spus Ionuţ Gabriel Pop. 

Succes pe mai departe, Ionuţ! Sperăm ca exemplul tău să fie urmat şi de alţi tineri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5