Bistriţeni, la conferinţa Naţională a Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

La Braşov, s-a derulat cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Pe lângă pacienţi au fost prezenţi medici oncologi, medici hematologi, psihologi, reprezentanţi ai ANPH, precum şi ai altor asociaţii, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Din judeţul nostru a fost prezentă, ca în fiecare an, la acţiuni, farmacist Livia Moldovan – preşedinte Asociaţia Clubul Amazoanelor Bistriţene, care alături de doctor Carmen Salvan, a prezentat un studiu clinic în imagistica sânului, precum şi măsuri de prevenire.

Dintre temele abordate amintim dreptul la investigaţii, tratament şi monitorizare al pacientului oncologic, paralela între sistemul public de stat şi sistemul public privat, accesul la tratament în România/Europa, hemopatiile maligne, terapiile inovatoare, precum şi drepturile de încadrare în grad de handicap a pacienţilor oncologici. S-a constatat că programul de oncologie este în continuare subfinanţat, pacienţii oncologici fiind condamnaţi la moarte, neluându-se nicio măsură de protejare prin accesul firesc şi legal la tratament, investigaţii, monitorizare. Cei peste 98.000 pacienţi aflaţi în tratament suferă din cauza sistemului inaccesibil.

FABC are în componenţă 12 asociaţii regionale şi naţionale, printre care şi Asociaţia Amazoanelor Bistriţene. Cezar Irimia – preşedinte FABC declară că vor urma proteste şi acţiuni radicale până situaţia va intra pe un făgaş de normalitate, astfel încât fiecare om să aibă dreptul la viaţă şi la o îngrijire medicală corespunzătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5