Boboteaza

Astăzi, biserica prăznuieşte Boboteaza, ţinută în fiecare an în ziua a şasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică la împlinirea vârstei de 30 de ani. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie sau Arătarea Domnului. Încă din secolul III este semnalată această sărbătoare, sigur este că în “Constituţiile Apostolice”, Boboteaza figura deja printre sărbătorile creştine alături de Crăciun şi de Paşti. Boboteaza este prima Teofanie din Noul Testament, adică prima descoperire a celor trei persoane ale Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Dumnezeu Tatăl mărturiseşte: “Acesta este FiulMeu cel iubit întru care am binevoit; Fiul se botează iar Sfântul Duh se pogoară peste Domnul în chip de porumbel” (Matei 3, 15-27).

Taina Sfântului Botez a fost instituită de însuşi Mântuitorul când după Înviere având toată puterea în cer şi pe pământ a zis: “Mergând învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28-19). Este mare diferenţă între botezul lui Ioan şi botezul creştin, aceeaşi care există între Ioan şi Iisus. Botezul lui Ioan se făcea numai cu apă, cel al lui Iisus se face cu apă şi cu duh. Aşa cum spunea Sfântul Vasile cel Mare, botezul lui Ioan înseamnă îndepărtarea de păcat, iar botezul lui Iisus înseamnă apropierea de Dumnezeu. În plus, botezul creştin este uşa de intrare în biserică, în comuniune de dragoste a lui Dumnezeu în împărăţia harului. Mântuitorul însuişi îi spune lui Nicodim: “De nu se va naşte cineva din apă şi din duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu”.

În această zi de praznic să cântăm împreună cu sfânta noastră biserică: “În Iordan botezându-te, Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, ca glasul părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre tine numintu-Te şi Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea Cuvântului, Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, mărire Ţie”.

Comentarii

29/11/09 22:39
iulia

Ma alatur si eu cititorilor si va spun povestea bunicii mele. Acum are 68 de ani si anul trecut a aflat ca are o boala necrutatoare. A fost un soc pentru toata familia, doctorul a confirmat ca are cancer si trebuie operata urgent. Am aflat de Sfantul Nectarie de la un prieten care e student la teologie. Inainte de a merge bunica la operatie, m-am rugat Sfantului Nectarie si Sfantului Fanurie si Maicii Domnului in fiecare zi impreuna cu acest prieten. Operatia a decurs bine,iar doctorul a spus ca trebuie sa faca 6 sedinte de chimioterapie. Multumesc Lui ca a trecut peste toate acestea. Am promis atunci ca vom scrie povestea sa stie si altii ca e bine sa apeleze si ei .... asa ca rugati-va catre Maica Domnului, catre Sfantul Fanurie, catre Sfantul Nectarie si catre orice sfant al lui Dumnezeu.
Multumim Sfantului Nectarie, Sfantului Fanurie si Maicutei Domnului pentru ajutor. Cred ca sfantul ar vrea ca multi oameni sa stie ca au o sansa, prin credinta si rugaciune.

29/11/09 22:38
Vizitator

Am aflat intamplator despre existenta sfantului Nectarie. Eram la bunicii mei si am citit intr-un ziar despre minunile savarsite de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Nectarie din Eghina. Am citit in diferite randuri si despre alti sfinti, dar nu prea m-am oprit asupra lor, insa asa cred ca a facut Dumnezeu ca sa-l tin minte pe acest sfant ... si pana la urma, cat m-a ajutat pe mine si pe cei din jurul meu.
Despre Sfantul Fanurie am aflat dintr-o carticica pe care am primit-o de la un preot. Eram mic, si mama mea era internata la o clinica de cardiologie. Venind de la scoala am aflat de la o doamna ca mama va trebui sa fie operata pe cord. M-am speriat foarte tare si mergand acasa am citit acatistul acestui sfant mucenic. Mare mi-a fost bucuria cand tatal meu s-a intors si el acasa si mi-a spus ca doamna ce-mi spuse vestea despre operatia mamei ar fi inteles gresit. Sunt convins insa ca tamaduirea aceasta a fost o minune savarsita de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Fanurie.
Altadata acest sfant, alaturi de Sfantul Nectarie si alaturi de Maica Domnului au fost alaturi de mine la diferite operatii pe care le-am suportat eu sau cei din jurul meu. Nasul meu era bolnav de cancer cu metastaze si in mod miraculos s-a vindecat, iar acum multumita Lui este sanatos. Alteori impreuna cu o prietena am apelat la acesti doi sfinti pentru a se ruga si ei lui Dumnezeu ca bunica fetei sa se insanatoaseasca, ea fiind bolnava tot de ingrozitoarea boala, cancerul.
Am promis atunci amandoi ca vom spune si altora postand pe diferite site-uri intamplarile acestea pentru ca si alti oameni care au nevoie sa stie ca bine este a scapa catre Dumnezeu avand alaturi si pe acesti doi sfinti. Bunica fetei a inceput dupa un an sa sangereze din nou. Noi am gresit pentru ca nu ne-am tinut promisiunea, o facem insa acum ...
In orice imprejurare grea si nu numai, rugati-va catre Maica Domnului, catre Sfantul Fanurie, catre Sfantul Nectarie si catre orice sfant al lui Dumnezeu. Indrazniti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]