Pr. Vasile Beni: De Bobotează să fim binecuvântați cu apa sfințită, noi și casele noastre, cei dragi ai noștri !
Vin, 01/06/2023 - 07:32
-
View the full image
Părintele Beni, primit cu Sfânta Cruce de către familia Varga Flaviu, Loredana şi copiii Ilinca şi Vlad
Dragii noştri credincioşi!
Se cuvine în primul rând să mulţumim bunului Dumnezeu că suntem în frumoasă zi de sărbătoare.Vă mulţumim pentru buna primire în casele dumneavoastră, potrivit tradiţiei strămoşeşti, de binecuvântare a caselor cu apă sfinţită.
Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoarea din 6 ianuarie cunoscută şi sub denumirile ,,Arătarea Domnului" sau ,,Epifania", şi ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.
Sărbătoarea Botezului Domnului, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Ea are o semnificație deosebită pentru viața creștină, deoarece nimeni nu poate deveni creștin fără Botez. De ce Mântuitorul se botează. Pentru că Hristos nu avea nevoie să fie botezat de către Ioan, pentru că era fără de păcat, dar întrucât a luat asupra Sa condiția umană, adică a intrat în lumea marcată de păcat și moarte, El Se botează pentru mântuirea oamenilor, pentru a arăta fiecărui om că are nevoie de curățire și de schimbare.
Sărbătoarea Botezului Domnului, a Epifaniei sau a Teofaniei, este și sărbătoarea arătării Preasfintei Treimi, pentru că la Botezul Domnului S-a arătat, deodată, lucrarea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Această minune dumnezeiască s-a făcut când Mântuitorul Iisus Hristos a ieșit în public și S-a botezat în apele Iordanului, la vârsta de 30 de ani. Atunci, deodată cu Persoana lui Dumnezeu, Fiul devenit Om din iubire pentru oameni, Se arată și Celelalte două Persoane ale Preasfintei Treimi. Duhul Sfânt în chip de porumbel coboară peste Fiul lui Dumnezeu devenit Om, îndată după ce a ieșit din apele Iordanului, iar glasul Tatălui ceresc se aude zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit” (Matei 3, 17).
Din acest motiv, troparul Botezului Domnului pune accentul tocmai pe arătarea Preasfintei Treimi: „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea (adorarea) Treimii s-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, și Duhul, în chip de porumbel, a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție”.
Sfințirea cea Mare a apei - reînnoire a bucuriei Botezului și sfințire a vieții și activității creștinului în lume
Trebuie să amintim că în ajun sau în ziua sărbătorii Botezului Domnului, la finalul Sfintei Liturghii, se săvârșește Sfințirea cea Mare a apei. Această apă pe care Duhul Sfânt o sfințește este apă de binecuvântare, apă de sfințire a sufletului și a trupului și a naturii înconjurătoare, dar și izvor de bucurie pentru oamenii care o primesc cu credință, evlavie și dragoste.
Trăim într-o vreme în care omul este foarte încercat de tot felul de boli sufletești și trupești. Însă boala sufletească cea mai mare este păcatul, adică lipsa de iubire față de Dumnezeu și față de semenii noștri. În acest sens, apa sfințită ne vindecă, întrucât ne înmulțește credința și dragostea față de Dumnezeu și față de semenii noștri.
Agheasma Mare ne aduce eliberare de patimi și alungarea duhurilor celor rele. Foarte adesea, omul simte că deși dorește să facă binele, totuși nu are putere suficientă pentru a săvârși binele, deoarece duhul cel rău îl îndeamnă pe om să săvârșească răul. Însă apa sfințită îi dă omului putere să biruiască ispitele și să ducă lupta cea nevăzută împotriva duhurilor rele, prin rugăciune, post, spovedanie și Împărtășanie.
De aceea, să ne rugăm Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască bucuria de a fi binecuvântați cu apa sfințită, noi și casele noastre, cei dragi ai noștri și toate activitățile noastre, pentru ca viața noastră să fie lumină din lumina lui Hristos și bucurie din bucuria sfinților, spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire. Amin
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Sfințirea cea Mare a apei- reînnoire a bucuriei Botezului și sfințire a sufletelor şi trupurilor noastre
- Pr. Vasile Beni: Mântuitorul se botează pentru că vrea să arate că fiecare om are nevoie de schimbare şi curăţie
- Pr.Vasile Beni: Botezul Domnului și Sfințirea cea Mare a apei
- Pr. Vasile Beni: Botezul Domnului să ne fie tuturor de folos!
- La Botezul Domnului – Boboteaza – sfinţirea Aghiasmei Mari la Biserica „Coroana”
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Cine din generația anilor 50-60 nu își mai amintește de fascinantele povestiri științifico-...
Comentarii
Iuliu -
Joi, 17:01
Motto:
"Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)"
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Opinia publică 3 -
Joi, 16:54
Ce rost mai au? Ca să ajungă directori, cu trăiască partidul! Unii se pricep bine la asta.
Marin Lefter -
Joi, 15:17
Un discurs curajos, dar prea direct. Discuțiile politice ar câștiga mai mult din tonuri...
Leon -
Joi, 11:06
Motto:
„Dar astfel de cazuri când ipocrizia
E asociata chiar cu poezia,
Crime moraliștii noștri...
Irina Mirauti -
Joi, 10:22
Buna ziua domnule Director,
Sunt Irina Mirauti din Cluj Napoca si Corul "Viva la Muzica". Va scriu...
Aniversări
La mulţi și binecuvântați ani doamnei DELIA CLAUDIA RUS, director general al DGASPC Bistriţa-Năsăud!
În ceas aniversar, adresăm calde urări de bine doamnei DELIA CLAUDIA RUS, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția...
În zi de naştere, îi dorim domnului REMUS RUS, manager TELE 21 Bistrița, multă sănătate, putere de muncă şi împliniri profesionale și personale.
La...
Este o zi specială pentru poeta Laura Cîrcu Munteanu din Bistrița, manager - editor la Editura "George Coșbuc" Bistrița, care își aniversează ziua...
Adaugă comentariu nou