Bornă... culturală

prof. Augustin Rus

   În nordul Depresiunii Transilvaniei s-a constituit treptet o entitate denumită „Țara Năsăudului”, definită prin caracteristici geografice, demografice, etno-folclorice, culturale, de mentalitate individuală și colectivă, etc. comune. Ele au fost bine prezentate într-un aricol publicat în nr. 19 și 20 al revistei „ASTRA  NĂSĂUDEANĂ”, semnat de Cristian Nicolae Boțan, Csaba Horvath, Ion Horațiu Pavel, Silviu Florin Fonogea, Viorel Gligor. Toate caracteristicile „Țării Năsăudului” au suferit în timp modoficări mai mici sau mai mari, o constantă rămânând interesul pentru învățătură și cultură. Concretizarea acestui interes s-a manifestat prin edificarea unor locașe de cult și de școli, care au dat posibilitatea ridicării unor personalități ce au excelat în diferite domenii, unii pătrunzând în rândul select al academicienilor, al profesorilor universitari etc.

   O contribuție importantă în unirea eforturilor pentru a contribui la propășirea „Țării Năsăudului”, a avut-o Despărțământul Năsăud al ASTREI, care poate fi asemuit cu o   ... ”Bornă   ...   culturală” capabilă să orienteze și să adune cele mai luminate minți din zonă. Cu toate vicisitudinile istoriei, spiritul  ASTREI  NĂSĂUDENE a dăinuit, cunoscând o revigorare după 1990, prin contribuția lui Ioan Seni, Ioan Mititean, Mircea Daroși, ca fondatori al noului Despărțământ al ASTREI la Năsăud. Aceștia au reușit să adune „floarea” intelectuală a Țării Năsăudului, dar și alte flori, din alte zone sau țări, să editeze o revistă semestrială de cultură și opinie, ajunsă la nr. 20.

   Lecturând acest număr, ești îndemnat să-l vezi pe împăratul Traian   ...   „cu statura maiestoasă, cu părul albit înainte de vreme”, pe Avram Iancu redactându-și testamentul, pe prof. univ. dr. Gavril Scridon la centenar, pe fostul senator Sorin Ilieșiu adresându-i o scrisoare deschisă cancelarului Austriei Karl Nehammer care s-a opus intrării României în spațiul Schengen, să te convingi de legătura care există între educație și religie, să faci o călătorie imaginară prin Năsăud, întâlnind case și oameni din vremuri trecute. Prin versurile publicate te poți lăsa purtat pe „aripi de vise”, poți vedea „filmul amintirilor”, poți așeza „o rază de lună ” în părul persoanei iubite, ori sorbi din palmă cuvinte atent meșteșugite de condeieri mai tineri ori mai „trecuți” ca vârstă.

   „Vechea gardă” a ASTREI  NĂSĂUDENE, care   ...   „moare, dar nu se predă” încearcă să formeze o   ...    „tânără gardă”, capabilă să ducă mai departe idealuri clar definite de înaintași.

 

Comentarii

06/02/23 10:55
Augustin Cronicarul

Cronicar - și surd, și orb,
Larvă pe frunză de sorb,
E ușor să scrii pe ciornă
Despre culturala bornă,
Să ți-o plimbi la Năsăud,
Larvă pe frunză de dud.
Cu râul plin de gunoaie,
Borna cultă ți se moaie.

07/02/23 10:56
prof. V

A-ți asuma(fie și parțial) numele celui ce a scris un articol este infracțiune, numită furt de identitate. Văd că o practicați cu nonșalanță.

07/02/23 17:56
Augustin Cronicarul

Nu trebuie să vă deranjeze numele, ci textul scris dedesupt. O practic de fiecare dată cu nonșalanță pentru că nu sunt nici astrist, nici gomos cu pretenții. Puteam să mă semnez foarte bine « Logograful cu zăgară » deoarece Domnul Rus Augustin este un personaj repetitiv și convențional, îmbrăcat în catifele. Se repetă pe sine pentru că-i place cum sună la Răsunetul. N-am făcut-o. Riscul este să-i întâlniți clonele pe stradă. Curaj!

07/02/23 20:01
Rus Augustin

Unui poet necunoscut,
Când mai scrii pe la ziar / Spală-te, nu fi murdar (prin cuvinte jignitoare)

08/02/23 08:48
Augustin Cronicarul

Râul Academicienilor este foarte murdar. Numai voi, cei cu ochelari de cal și cu pretenții culturale nu-l vedeți. Cum să mă spăl în el?

09/02/23 10:41
Rus Augustin

Lauda de sine, nu „miroase” ... bine !

09/02/23 16:13
Augustin Cronicarul

Unii laudă când alții critică
O faună pestriță — politică.
La care le pun, în bavețică,
Mirosul dulce de levănțică.
Noi, auguștii clătim ciorapii,
Ce put mai rău decât țapii!

09/02/23 19:55
Rus Augustin

Cel mai deștept, cedează.

09/02/23 21:47
prof. V

Un poet pescar din Beclean, care de multă vreme potrivește versuri două câte două ca nuca-n perete și lipsit de bun simț. Comparativ cu Rusu Augustin, nu e demn nici să-i lustruiască ghetele. Cam știu cine e...Un pic de răbdare și rezolvăm problema.

10/02/23 06:53
Augustin Cronicarul

Mai bine așa decât adevărul pe care încearcă să ni-l impună cu forța domnul prost.

10/02/23 20:48
Augustin Cronicarul

Și eu cred că-l cunosc. Este pescar de clean din Beclean că poet nu merită să fie numit. Și nici măcar versificator. Încearcă să potrivească ba o nucă în peretele de sus, ba două-n operetele lui Rus, exact sub nas, și nu reușește deloc. Așa că « Să-l lustruim, să-l lustruim pe Gusti pe bombeu, că prea i-l calcă, prea i-l calcă-acest plebeu ». Rezolvăm noi și problema asta!

11/02/23 06:00
Augustin Cronicarul

Să fie Alexandru Petria? Dar el se ocupă de venirea asteroidului, nu de satelitul rus. Ori poate că-i Radu Afrim, prieten bun cu Patapievici. Patașca mă-sii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5