Botiş: „Dorim un Cod al Muncii agreat de către sindicat, cât şi de patronat”

Săptămâna trecută, la iniţiativa deputatului PDL Ioan Nelu Botiş, a fost organizată o dezbatere publică cu tema ,,Propuneri de modificare şi de completare a Codului Muncii”, context în care reprezentanţii sindicatelor, patronatelor, instituţiilor publice, angajatorilor, angajaţilor şi şomerilor şi-au exprimat opiniile asupra corelării Codului Muncii cu situaţia economică existentă la această dată în România.

Reprezentanţii sindicatelor au supus discuţiilor problemele privind conflictele de muncă, normarea muncii şi negocierea colectivă, capitole supuse modificării de către reprezentanţii patronatului.

Referitor la normele de muncă, patronatul a venit cu propunerea ca normarea muncii să fie apanajul exclusiv al celui care organizează munca, adică al angajatorului. Reprezentanţii sindicatelor nu au agreat această idee şi au propus ca normele de muncă să fie elaborate de către angajator, conform normativelor în vigoare, sau, în cazul în care nu există normative, normele de muncă se elaborează de către angajator cu acordul sindicatului ori, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. În cazul unui dezacord cu privire la normele de muncă, părţile vor apela la arbitrajul unui terţ ales de comun acord.

„Au fost păreri diferite între sindicat şi patronat, însă propunerile venite din partea celor două organizaţii vor fi aduse la un numitor comun iar punctele de vedere vor fi armonizate astfel încât, asigurăm atât sindicatele cât şi patronatele că în modificările propuse spre dezbatere Comisiei pentru muncă şi protecţie socială se va regăsi opinia ambilor parteneri”, ne-a declarat deputatul PDL Ioan Nelu Botiş.

Ieri, Botiş a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică privind necesitatea modificării Codului Muncii, o continuare a declaraţiei politice susţinută săptămâna trecută.

„Dorim un Cod al muncii agreat atât de către sindicat, cât şi de către patronat, un Cod al muncii al angajaţilor dar şi al angajatorilor, astfel că vom analiza toate propunerile primite şi vom înainta dezbaterii Parlamentului doar acele păreri care vor susţine un echilibru în relaţia angajat – angajator”, a declarat deputatul PDL Ioan Nelu Botiş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5