Propunerile de modificare a Codului Muncii au ajuns şi în Parlament
Deputatul PDL, Ioan Nelu Botis, a prezentat in plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică privind necesitatea modificării Codului Muncii. Botiş le-a declarat colegilor deputaţi, că necesitatea corelării Codului Muncii cu situaţia economică a ţării, este una dintre cerinţele agenţilor economici. Problema a fost ridicată şi cu prilejul vizitei de lucru a Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială la Bistriţa.
„Prezentul Cod al Muncii reglementează totalitatea raporturilor individuale şi colective de muncă, însă consider că se impun o serie de modificări a unor texte de acte normative care, de-a lungul timpului, după punerea lor în practică, au dovedit că, mai permit adaptări şi îmbunătăţiri datorită fie, controverselor născute pe marginea interpretării lor, fie datorită efectelor uneori neaşteptate, generate de punerea lor în aplicare.
Cred că putem asigura flexibilitate în ceea ce priveşte raporturile individuale şi colective de muncă astfel că putem contribui la realizarea unui mediu al muncii mai sănătos şi mai sigur atât pentru angajat cât şi pentru angajator, în acest atât de complex şi de important parteneriat care este generat de raporturi de muncă. Din acest motiv, posibilitatea de a avea flexibilitate în prelungirea ori în încheierea de contracte pe durată determinată pentru misiuni de lucru de durată scurtă sau medie este deosebit de importantă pentru angajatorul care livrează pe comandă. Fluctuaţia permanentă a comenzilor, într-o piaţa unde dictează cererea şi oferta, induce la rândul ei o oscilaţie permanentă a ponderii resursei umane, lucru ce permite o adaptare eficace la condiţiile concrete ale pieţei” a spus deputatul PDL Ioan Nelu Botiş.
O altă propunere legislativă pe care Botiş o susţine este prelungirea contractului de muncă pe perioadă determinată, de trei ori consecutiv. „De-a lungul timpului practica ne-a demonstrat că în timpul derulării negocierii colective anuale apar opinii diferite din partea celor angrenaţi în negociere, opinii care la finalul perioadei de negociere stabilită, de lege se vor putea transforma într-o înţelegere sau nu. Ca atare, divergenţa de opinii care poate declanşa conflicte de interese să poată fi aplanata prin negociere între părţi” declara vicepreşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, Ioan Nelu Botiş.
Propunerile de modificare şi completare a Codului Muncii vor fi dezbătute public, vineri, 11 septembrie, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.
Adaugă comentariu nou