Bugetul de venituri şi cheltuieli, de supravieţuire

Reunit în şedinţa extraordinară joi după-amiază, legislativul local năsăudean a dezbătut şi aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului, pe anul 2010.

Şedinţa, prezidată de profesor Adriana Moldovan, reprezentanta PD-L în Consiliul Local al oraşului Năsăud, a fost per ansamblu, fără prea multe discuţii aprinse, poate şi din cauză că deciziile au fost prestabilite dinainte, la întâlnirea pe comisii.

Anul acesta, propunerile bugetare atât la „Venituri”, cât şi la „Cheltuieli”, dezvăluie un total de 17.947.000 lei, faţă de 22.803.000 lei cât se cifra bugetul anul trecut.

„Din cei 14 ani de când lucrez în administraţia oraşului Năsăud (4 ca viceprimar, iar 10 de primar) acest an, 2010, mi se pare cel mai greu din cauza bugetului atât de mic. Niciodată în anii precedenţi nu am avut atâtea sume rămase descoperite pentru obiectivele de investiţii în derulare, dar şi pentru cele ce urmau a fi puse în practică”, a recunoscut, destul de afectat, primarul urbei, ing. Dumitru Mureşan.

Din totalul bugetului de „Cheltuieli”, ca şi în anii trecuţi, mai mult de jumătate din întreaga sumă a fost alocată învăţământului, respectiv 8.933.000 lei, din care 8.004.000 lei reprezintă doar cheltuieli de personal (salarii), iar 39.000 lei bursele şcolare.

Asistenţa socială este cel mai descoperit domeniu, fiind asiguraţi doar 1,24 milioane lei din cei 3,29 milioane necesari. Pentru plata asistenţilor personali au fost prevăzuţi 553.000 lei pentru primele trei trimestre, cel de-al patrulea fiind descoperit.

„Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă şi din fundamentarea noastră de buget nu am afectat şcolile, însă pentru Spitalul orăşenesc „Dr. George Trifon” prevederile au fost reduse la 60.000 lei în acest an, faţă de 150.000 lei în 2009”, a informat primarul Murşan.

O problemă care a stârnit discuţii aprinse a fost cea referitoare la „supravieţuirea” festivalului de folclor „De Ispas la Năsăud” şi manifestările dedicate „Zilelor oraşului Năsăud”, pentru care nu sunt bani în buget pentru a fi susţinute. Totuşi, s-a găsit o soluţie pe care o vă vom prezenta mâine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5