Şedinţa Consiliului Local Bistriţa

Bugetul municipal pe 2010 la „fair-play”…

Consiliul Local Bistriţa a aprobat marţi, 2 martie, Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2010. Bugetul general de venituri şi cheltuieli este în sumă de 166.140 mii lei. Bugetul local este în sumă de 153.407 mii lei. Veniturile proprii prevăzute în Bugetul local sunt mai mari cu circa 7% faţă de anul 2009.

Pe ordinea de zi, în şedinţa extraordinară pentru adoptarea bugetului, Consiliul Local a aprobat susţinerea financiară a activităţii sportive desfăşurate de Asociaţia „Club Fotbal Gloria 1922” Bistriţa, cu suma de 1.950.000 lei.

A fost aprobată suma de 250.000 lei pentru susţinerea financiară a activităţii sportive desfăşurată de Asociaţia Sportivă „Handbal Club Municipal 2009” Bistriţa şi, de asemenea, suma de 250.000 lei la „Handbal Club Municipal”, cu menţiunea pentru susţinerea echipei de handbal feminin.

Precedat de o dezbatere publică, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, în mass-media, bugetul pe 2010 a primit calificativul de buget „echilibrat”. În limitele impuse de starea economică-financiară, un buget care pune accent pe investiţii şi dezvoltare, concomitent cu acoperirea cerinţelor în celelalte sectoare.

Comparativ cu dezbaterile „furtunoase” din anii precedenţi, înşişi liderii grupurilor formaţiunilor politice reprezentate în Consiliul Local păreau că şi-au „înmuiat” săgeţile la adresa construcţiei bugetare propusă pentru acest an, 2010, un an sub semnul „crizei”… Cum, îndeobşte, se invocă în legătură cu resursele disponibile.

În susţinerea construcţiei bugetare propuse, primarul Ovidiu Creţu a evidenţiat influenţa „importantă” a banilor atraşi prin proiectele depuse în cadrul Programului Operaţional Regional.

Reprezentanţii formaţiunilor politice, consilierii Gh. Tuţă (PD-L), Andrei Rusu (PNL) şi Illyes Istvan (UDMR) au intervenit cu declaraţii politice – „filozofia” acestui buget. Gheorghe Tuţă vede slăbiciunea… în „Incapacitatea majorităţii (PSD – PNL) de a rezolva problemele privind infrastructura rutieră”… „Vom finaliza numai str. Turnului. Deci, aceasta este capacitatea în 2010”… C-tin Rus (PSD) , vorbind în numele consilierilor PSD, remarcă că „este un buget echilibrat” şi, mai cu seamă, că este „un buget pe dezvoltare…”. Nu scapă din vedere localităţile componente ale municipiului, cartierele rurale, unde priorităţile, opţiunile oamenilor s-au schimbat şi trebuie ţinut cont de aceste noi realităţi…

Andrei Rusu (PNL) apreciază că este un „buget bun”… dar „nu este un buget liberal!” În viziunea liberală se au în vedere reduceri de personal, dar la noi sunt pe seama legislaţiei în dezbatere, la modă, şi nu e convins că sunt emanaţia „managementului” în Primărie… Gradul de îndatorare, prin credite, spune Andrei Rusu, este mic, rezerva faţă de angajarea de credite este defavorabilă realizării unor obiective de care avem nevoie urgentă…

Illyes Istvan (UDMR): În condiţii de criză este un buget „optimist”. El mai observă că nu facem bugete „multianuale”, ci bugete „de campanie”…. Illyes Istvan ar dori un „afişaj” cu decizii –priorităţi, în care cetăţeanul să se regăsească – asta pentru ca „legătura între conducerea urbei şi cetăţean” să fie mai vie, nu abstractă, irelevantă. Clientela politică să fie… abandonată, în atribuirea contractelor, în favoarea unor firme profesioniste, mai eficiente, fie acestea şi din afară… - mai spune unicul reprezentant al UDMR în Consiliul Local Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5