Bătălie pentru măsuri eficiente în gospodărirea municipiului
Consiliul Local Bistriţa a aprobat, miercuri, 29 iulie, Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de bună gospodărire a municipiului. „Asigurarea şi păstrarea curăţeniei şi ordinii pe teritoriul municipiului Bistriţa, buna gospodărire a acestuia, activităţile edilitar-gospodăreşti ce trebuie realizate în acest scop, precum şi respectarea normelor de înfrumuseţare şi igienizare constituie o prioritate majoră a Consiliului Local al municipiului Bistriţa şi primarului municipiului…”, stipulează noua Hotărâre. Actul normativ adoptat defineşte respectarea normelor instituite drept „o obligaţie permanentă a tuturor cetăţenilor (…), a instituţiilor publice, a agenţilor economici şi a altor persoane juridice, cu domiciliul, rezidenţa sau sediul în municipiul Bistriţa, ori aflate în tranzit” (…)
În dezbaterea proiectului, consilierii au făcut propuneri prin care au completat setul de măsuri prevăzute în proiectul prezentat. Calo Viorica (PNL) a formulat propunerea pentru deţinerea de animale de companie în locuinţele de bloc doar cu acordul scris al majorităţii locatarilor din scara de bloc, inclusiv al locatarilor din apartamentele limitrofe (situate la nivelul inferior, superior sau învecinate de pe acelaşi etaj).
O altă propunere, a aceluiaşi consilier, a completat prevederea pentru sancţionarea cu amendă pentru autovehicule parcate sau care staţionează pe spaţiile verzi… Consilierul Rusu Andrei, în postura şi de preşedinte de şedinţă nou ales, remarcă că este pentru prima dată că se vine cu amenzi, în mod „explicit”, punctual…
Tonul intervenţiilor avea să urce însă cu poziţia exprimată de consilierul Gheorghe Tuţă (PD-L), care a imputat că „proiectul de hotărâre ne-a fost adus la cunoştinţă vineri seara (…). Nu ne putem exercita rolul pe care-l avem”.(...) „Sunt foarte multe prevederi… amenzi” se desolidarizează Tuţă de proiectul în dezbatere. „Pentru pisică trebuie să cerem aprobarea întregii scări (…). Întreb, dacă acest proiect are un termen iminent”.
Primarul Ovidiu Creţu a răspuns categoric şi indubitabil obiecţiilor aduse de Tuţă. Proiectul de hotărâre, cu toate aceste măsuri, este postat pe site-ul Primăriei de 3 luni de zile, totodată se află pe CD-ul primit de consilieri cu o lună în urmă, pentru şedinţa din luna iunie… „Nu este nicio grabă în adoptarea acestui proiect, i-a răspuns primarul şefului grupului de consilieri PD-L, dar amânând hotărârea pierdem din rigurozitate (…). Personal – a continuat primarul – susţin ideea de a prevede sancţiuni, punctual, pentru fiecare abatere. Sancţiunile en-gros sunt luate doar ca o atenţionare…”.
Dezbaterea capătă forme hilare…
Gh. Tuţă nu iese dintr-ale lui. Vizată de turnura dialogului, Floare Gaftone, secretarul municipiului, îi răspunde cu acelaşi argument: „De circa 3 luni, proiectul de hotărâre este pe site-ul instituţiei şi va fi un instrument de bază pentru Poliţia comunitară… Actul normativ trebuie să fie clar, neechivoc”.
C-tin Rus: Responsabilităţi pentru cetăţeni şi responsabilităţi foarte mari pentru executiv
„Este foarte bine venit acest proiect de hotărâre”, a opinat consilierul Constantin Rus. „Cuprinde toate reglementările pentru domeniul public, spaţii verzi, curăţarea şanţurilor, deratizare şi celelalte. Responsabilizează executivul la maximum. Organele competente trebuie să meargă la faţa locului, să constate abaterile, dacă sunt, să aplice sancţiuni. Prevede responsabilităţi pentru cetăţeni şi responsabilităţi foarte mari pentru cei care veghează la respectarea Hotărârii”.
Dacă ai peşti în acvariu…
O altă intervenţie, a consilierului Molnar Dănuţ, aruncă din nou discuţia în derizoriu… Dacă ai peşti în acvariu – spune acesta -, să ceri acordul celor din scară? Nici mai mult, nici mai puţin, Molnar cere eliminarea întregului pasaj care restricţionează deţinerea de animale de companie în locuinţele de bloc.
Iar primarul Ovidiu Creţu n-avea decât să-i răspundă: „Vă dau dreptate în ce priveşte stricteţea. Acordul majorităţii vecinilor de pe scară este justificat. Pentru că există locatari care sunt neglijenţi, nepăsători, iar animalele acestora deranjează pe ceilalţi. De aceea e bună această prevedere”.
Illyes Istvan: Papagalii pot fi purtători de viruşi foarte periculoşi!
Illyes Istvan, consilier UDMR, a cerut să se stipuleze expres: „Deţinerea de câini, feline, păsări exotice şi reptile” să fie admisă numai cu acordul locatarilor din scara de bloc. Illyes a atenţionat, o fi vorba de „hobby”, dar păsările exotice, precum papagalul, pot fi purtătoare de viruşi foarte periculoşi.
Viceprimarul Găurean: Cu o astfel de reglementare, vom deschide calea şantajului…
Intervenţia scurtă, punctuală, a viceprimarului Florin Găurean, a distonat faţă de poziţia executivului. Ceea ce i-a surprins şi pe partenerii de echipă. Primarul şi viceprimarul Avram privind ceea ce spune cu nedumerire…
De ce să tragem învăţăminte – spunea Găurean – de-abia după ivirea unui incident. Vom deschide, prin interdicţia aceasta, calea şantajului…. „Dacă nu mă laşi cu câine, nu-ţi dau voie în uscător!” (Probabil pentru depozitarea acolo a unor obiecte, sau ce-o fi vrut să spună?)
PD-L, pe poziţia lui Gică-contra
Gh. Tuţă cere, insistent, să intervină, iar preşedintele de şedinţă n-are încotro şi îi acordă… „30 de secunde pe procedură!”
Tuţă spune textual: „Această şedinţă este în afara Regulamentului pe care noi l-am aprobat… ordinea de zi trebuie comunicată cu 5 zile înainte”.
Nu de puţine ori grupul consilierilor PD-L ocupă, prin intervenţiile avute de membrii săi, poziţia de „Gică-contra”… Sunt observaţii pe care ţi-e dat să le auzi, fie din gura unor consilieri, fie din rândul celor din sală. Şedinţele având un caracter public. Aşa să fie?
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu majoritate de voturi.
La Unirea:
Heliport SMURD şi aerodrom înierbat pentru avioane uşoare
Consiliul Local a aprobat, cu unanimitate de 18 voturi, amenajarea unui heliport SMURD şi aerodrom înierbat pentru avioane uşoare în municipiul Bistriţa, localitatea componentă Unirea.
În susţinerea proiectului, primarul Ovidiu Creţu a făcut cunoscut că SMURD a revenit cu cererea pentru aprobarea unui heliport, pentru că are nevoie de un spaţiu corespunzător pentru elicoptere mai mari.
Răspunzând întrebărilor unor consilieri, primarul a lămurit în ce constă amenajarea heliportului şi aerodromului: nivelarea terenului şi însămânţarea cu iarbă. Amenajarea nu presupune lucrări care să producă degradarea terenului. Iar locaţia stabilită pe un teren cu destinaţia de păşune nu este un impediment. Amenajarea se va face de către Direcţia Silvică şi nu va afecta bugetul local al municipiului.
Consilierul Illyes Istvan spune că după ce Planul Urbanistic General (PUG) va fi aprobat, va putea fi stabilită locaţia definitiv. Bistriţa are nevoie de acest serviciu şi cu atât mai mult după ce oraşul va avea Spital de Urgenţă.
Primarul Ovidiu Creţu: Târgul de vite, în Blăjeni şi nu în Sigmir
Delegatul sătesc din localitatea componentă Sigmir a propus Consiliului ca târgul de vite să fie organizat în Sigmir, în situaţia că nu va mai fi aprobat în Viişoara. Gavrilaş Gavrilă a indicat şi amplasamentul posibil: „Sus, la Stejari… lângă Blăjeni”. Răspunsul primarului a fost că „Vom putea vorbi cu cei din Blăjeni, să organizeze ei acest târg”. Nu este agreată locaţia la Sigmir, pentru că necesită cheltuieli pentru amenajare, care nu se justifică. „Nu e specific Bistriţei un târg de vite, pentru că 95% dintre locuitorii municipiului nu sunt interesaţi”, a argumentat primarul.
Gurile de canal fără capac, pericol public!
Semnalul de alarmă este tras de consilierul C-tin Rus. Exemple concrete, în localitatea componentă Unirea. „Hidroconstrucţia” a lăsat aici, pe domeniul public, chiar şi pe trotuar, guri de canal fără capace. Consilierul Rus cere răspuns scris, prin intervenţia viceprimarului de resort, întrucât apelul său la „Aquabis” n-a avut niciun rezultat…
Adaugă comentariu nou