Bustul compozitorului Nicolae Bretan, la Liceul de Muzică

Liceul de Muzică “Tudor Jarda” Bistriţa vă invită vineri, la ora 13.00, la recitalul Nicolae Bretan, susţinut de profesori din catedra de Canto clasic. În sala de Concerte a liceului, str. Al. Odobescu , nr. 4, vom audia din repertoriul lui N.Bretan piesele ,,Stelele-n cer”, ,,Şi dacă ramuri bat în geam”, “Umbre-s doar, sărut, iubire”, “Lasă-ţi lumea ta uitată”, ,,Ce te legeni codrule”, ,,Cucule, de ce nu vii?”. Vor interpreta profesorii Costeanu Roxana, Ţigănilă Ioan Marin, Bălan Cristina, corepetitor Lepădatu Cristian.

În cadrul manifestării va avea loc dezvelirea bustului compozitorului Nicolae Bretan. Născut la 25 martie 1887, la Năsăud, Nicolae Bretan a studiat la Conservatorul din Cluj şi la Academiile de Muzică din Viena şi Budapesta. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă Operei din Cluj, întâi ca bariton, apoi ca director de scenă şi, în final, ca director general al instituţiei. A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, maghiari şi germani, cinci opere, şi numeroase lucrari religoase şi un Requiem pentru voce solo (sau cor) şi orgă. Dintre operele sale patru au fost opere într-un act: "Golem", care a avut premiera în Elveţia, în 1990, "Arald", "Eroii de la Rovine" şi o operă în trei acte: "Horia".

Nicolae Bretan şi-a asumat diverse funcţii în cadrul spectacolelor de operă, recunoscând multiplele surse generatoare de trăire muzicală: poetul, compozitorul, cântăreţul, instrumentistul, limbajul, spaţiul de reprezentare, ne informează directorul Liceului de Muzică, prof. Bîca Liana.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Bistriţa prin Serviciul Educaţie, Turism, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistriţa în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Cultural „NOSA” – 1264.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5