La noi

„Caleidoscop sentimental ”

E titlul unei cărţi semnate de scriitoarea Doina Popa, făgărăşancă stabilită de aproape 15 ani în SUA/Canada (Cum cele două fete ale sale sunt aşezate la sud şi la nord de graniţa dintre cele două mari ţări, cum distanţa între cele două domicilii nu e decât de 8o de kilometri, pentru Doina Popa, graniţa, practic, e ca şi cum nu ar fi).
După două volume de poezie („Coarda curcubeului” -2010 şi „Zbor alb în picături de rouă” – 2011) vine acum cu un al treilea fapt editorial, săvârşit la aceeaşi editură clujeană „Eikon” (Autoarea e legată de Cluj încă din vremea studenţiei). Deşi cartea se aşează pe palierul narativului, se pot întâlni o seamă de pasaje de un delicat lirism.
Dacă ficţiunea e o invenţie care nu trebuie să dea socoteală timpului şi locului, textele nonfictive de aici (reportaje, însemnări de jurnal, opinii, interviuri) sunt expresia unei sensibilităţi care se comunică pe sine prin impresii, atitudini faţă de date şi fapte, persoane şi personalităţi. De aici şi boarea evocatoare a multor pagini. Semnatara prefeţei volumului – Viorica Pop - îşi încheie textul astfel:
„Din pâcla existenţială, despre care ne avertizează filosofia lui Heidegger, scriitoarea, conştientă că dăruirile sincere primesc adesea muşcături de şarpe, salvează Fiinţa cu înnoiri spirituale, credinţă şi speranţă, făcând din cuvânt „o introducere la dor” (Constantin Noica) într-un anotimp al iubirii în care se simte mirosul PÂINII DE ACASĂ”.
Cartea provoacă două ipostaze de lectură, datorate raportului dintre „aici” şi „dincolo”, două adverbe ale spaţiului, aceasta în funcţie de unde se află cititorul când a luat cartea în mână. Sunt sugestive până şi titlurile capitolelor. Câteva:„ A fi, prin înaintaşi”, „Dumnezeu şi neamul meu”, „Fapte româneşti pe pământ nord-american” sau „Alături de alţii”.
Trăind peste Atlantic, dar cu inima la ţinutul mirific al Făgăraşului natal, Doina Popa nu poate ocoli această dihotomie existenţială; de altfel, nici nu vrea să o evite, ci, dimpotrivă, ea palpită, inevitabil, de la un episod la altul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5