Cartea de la Valea Vinului
În aceste zile, subiectul fierbinte a fost Complexul de la Valea Vinului, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, fiind prezent în comuna Rodna pentru a găsi soluţii pentru salvarea acestui monument istoric ce se află în paragină. Povestea a apărut şi în „Cartea de la Valea Vinului”, editată de Florica Dura, la „Junimea”.
Cartea, prefaţată de scriitoarea bistriţeană Florica Dura, cea care s-a ocupat în ultimii ani pentru salvarea pavilioanelor de la Valea Vinului, readuce povestea frumoasă a unui loc de legendă care, din păcate, s-a încheiat tragic, prin distrugerea imobilelor.
Liviu A. Petroaie, Nicolae Corlat, Vasile Dan, Gelu Dorian, Emilian Galaicu Păun, Lucian Vasiliu, Menuţ Maximinian, Liviu Papuc, George Popa, Alexandru Uiuiu, Lucian Valea şi mulţi alţii sunt prezenţi în volum cu impresiile lor despre Valea Vinului. Impresionează şi dialogul purtat de Ioan Pintea cu Mihai Ursachi la Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, concluzia fiind că „poetul e unul dintre mesagerii care aduc merindea sacră”.
Albumul inserat cu fotografii de aici, în care sunt prezenţi scriitori de marcă precum Lucian Blaga, confirmă încă o dată valoarea acestui obiectiv care sperăm că va fi salvat măcar în ultima clipă. Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, dar şi Ana Blandiana sau Andrei Pleşu poposeau cu drag la Casa de Creaţie a Scriitorilor din Valea Vinului. Aparţinând Uniunii Scriitorilor din România, ridicată cu mult înainte de 1900, „Casa” are două clădiri de o frumuseţe rară, care au aparţinut în trecut Casei Regale, fiind construite în stilul hotelurilor elveţiene.
Un volum apărut în Colecţia „Memoria clepsidrei”, pentru care Florica Dura merită felicitată, reamintindu-ne că la Valea Vinului „s-a trăit şi s-a iubit la cote înalte, romantic şi total, au înflorit prietenii sublime şi au avut loc revelaţii”.
Adaugă comentariu nou